26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Važno da razgovaramo otvoreno, verujem u evropsku budućnost Srbije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije, te da je bitno razgovarati otvoreno, jer je takav razgovor važan za budućnost, a ona je, kako kaže, veruje, evropska.

Vučić je, nakon razgovora sa ministarkom odbrane Nemačke Kristine Lambreht, podsetio da se vratio iz Berlina gde je imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i preneo da je njegov utisak da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njenoj želji da se približimo EU.

- Advertisement -

„Rečenice koje izgovorio kancelar Šolc, i sada ministarka Lambreht govore o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnosti za brže pridruživanja EU i to su dobri i važni signali za našu zemlju”, istakao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije.

„Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra”, objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

Lambreht: Nemačka pouzdan partner Srbije na putu ka EU

- Advertisement -

Nemačka je pouzdan partner Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručila je danas nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht i istakla da je za njenu zemlju važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Ali smo iskren i otvoren partner, tako smo i razgovarali, a to podrazumeva i da se jasno atrikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah”, rekla je Lambreht nakon sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je navela da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

„To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku”, rekla je Lambreht.

Ona je istakla da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način.

Zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima, sa njim, ali i sa njenim srpskim kolegom, ministrom Nebojšom Stefanovićem.

„Bilo je važno da smo vodili razgovor o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike, i nadam se ćemo i budućnosti raditi u tom duhu poverenja, i kada su u pitanju obuke i opremanje vojske”, rekla je nemačka ministarka.

Ona je navela da svi doživljavamo rat u sred Evrope, rat koji je, kaže, bio nezamisliv za bilo koga, a pogotovo u ovom regionu, gde svi znaju šta to znači i kakve su posledice sukoba.

„Napadački rat Putina na Ukrajinu nam je pokazao koliko je važno da mi koji delimo iste vrednosti, da se zalažemo za njih, da ih pojasnimo, a to su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To nam je zajedničko i to smo naglasili danas u razgovoru”, prenela je Lambreht.

Navela je da Nemačka pozdravlja što se Srbija jasno pozicionirala u odnosu na te vrednosti svojim stavom u Ujedinjenim nacijama, a te vrednosti su, dodaje, važne i kada se govori pristupanju Srbije EU.

„Da se zalažemo za slobodu, mir i teritorijalni integritet. To je temelj na kojem sarađujemo u EU”, rekla je Lambreht, i dodala da joj je drago što su zajedno artikulisali zalaganje za zajedničke vrednosti, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti