26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

ORBAN ISTUPIO PROTIV EU POLITIKE: Mađarska je protiv sankcija patrijarhu Kirilu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mađarska se protivi odluci Evropske unije da stavi na crnu listu ruskog patrijarha Kirila, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, ističući da je to „pitanje religijske slobode”.

„Nećemo dozvoliti da crkveni zvaničnici budu uključeni na listu sankcija”, rekao je Orban za državni radio i dodao da je primio pismo pravoslavne zajednice u Mađarskoj sa zahtevom da se bori protiv takvih restrikcija, prenosi Tas s.

- Advertisement -

Naveo je i da je sloboda veroispovesti „sveto pitanje” za mađarsku.

Orban je istakao da Mađarska ne može da podrži novi paket sankcija Evropske unije Rusiji, koje uključuju embargo na izvoz nafte jer će zbog njih na mađarsku ekonomiju „pasti atomska bomba”, navodi Rojters.

On je kazao da je Mađarska spremna da pregovara ako bude iznet novi predlog sankcija koje će biti u skladu sa interesima te zemlje.

- Advertisement -

Objasnio je da bi Mađarskoj trebalo pet godina i ogromne investicije u rafinerije i naftovode kako bi se transformisao trenutni sistem u zemlji koja je 65 odsto zavisna od ruskog gasa, prenosi Rojters.

„Ne želim konfrontaciju sa EU, ali saradnja je moguća samo ako Brisel uzme u obzir naše interese”, poručio je Orban.

Ponovio je stav Mađarske da ne šalje oružje u susednu Ukrajinu jer bi te isporuke mogle da se nađu na meti ruskih napada u pograničnim područjima gde žive etnički Mađari, preneo je Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti