23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Traže nam da neformalno priznamo Kosovo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče braneći izveštaj o pregovorima sa Prištinom o rešavanju problema Kosova naveo da ne veruje da će doći do dogovora sa trenutnim albanskim rukovodstvom, jer njih to ne interesuje, ali i naveo šta se podrazumeva pod „novom armaturom pregovora“, kako je ranije naveo.

“Poslednjih mesec dana jasno je da se menja armatura pregovora – oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god da kažemo, imaćemo tešku situaciju. Ne znam kako ćemo se odupreti tome, ali pritisci će se samo povećavati”, rekao je Vučić, dodajući da Zapad ima potrebu da “izbije Putinu argument Kosova iz ruke”.

- Advertisement -

Predsednik je započeo obraćanje poslanicima u Skupštini Srbije, navodeći da je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno nakon što se dogodio konflikt na istoku Evrope. On je rekao da Srbija nikad, ni posredno, ni neposredno, neće priznati Kosovo.

Vučić je rekao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

„Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posedujemo i više pameti i mudrosti, i uradićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu i Metohiji. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za celu Srbiju“, rekao je on.

- Advertisement -

Vučić kaže da je Priština prekršila sporazume o tablicama i dokumentima i onima koji se tiču slobode kretanja, koji su, kako kaže, potpisani 2011. godine.

On je objasnio da je molio Srbe da ne napuštaju institucije, iako zna da je to u Srbiji nepopularno.

– Kada napustite policiju, ostavili biste jedan broj Srba bez pištolja. Kada Srbi napuste sudove, ko bi gonio nekoga ako siluje Srpkinju. Niko. Ja znam da će Srbi čuvati svoja ognjišta, i naš posao je da zajedno sa njima čuvamo mir. Na kraju krajeva, znaju u međunarodnoj zajednici za moju odlučnost. Sačuvaćemo naš narod, i neće biti nikakvih „Oluja“ niti „Bljeskova“ – istakao je predsednik, na šta je pozdravljen aplauzom, ali i opaska

Na to je stigla i opaska narodnog poslanika Šaipa Kamberija da se problemi rešavaju kompromisom i sporazumom, a ne pištoljima. On je naveo i da je poslednji dogovor između Kosova i Srbije „novi momentum koji treba iskoristiti kao nastavak dijaloga do konačne normalizacije odnosa”, rekao je on, na šta su reagovali iz Dveri tražeči da predsednik Skupštine Vladimir Orlić reaguje na to što se Kosovo pominje kao nezavisna država .

Opozicija je u raspravu ušla sa ocenama dosadašnjih pregovora i predlozima kako da se to pitanje rešava.

SSP: Lažne pobede pretvorene u poraze

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je u Skupštini da njegova poslanička grupa neće podržati izveštaj o pregovaračkom procesu.

„Ovaj izveštaj pokazuje koliko je bilo štetno da se uzvikuju lažne pobede koje se vrlo lako pretvaraju u poraze“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je Vučića da li je dobio predlog rezolucije koju je Narodna stranka predala Skupštini Srbije.

“Materijal smo dobili juče. Nisam siguran da je predsednik upoznat sa tim da je Narodna stranka dala predlog rezolucije o Kosovu. U svom obraćanju sada je tražio predlog. Ja sad ne znam, ako je predsednik to dobio, zašto nije na dnevnom redu. Ako nije, ja bih mu to dostavio”, završio je Aleksić i potom upitao Vučića da li je dobio predlog rezolucije.

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji se nalazi na poternici kosovskih vlasti i crnoj listi SAD, došao je na sednicu Skupštine. Radoičić je ranije bio osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Međutim, sada je tražen zbog slučaja „Brezovica“, koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje, i sumnje da je izvršio drugo krivično delo – zastrašivanje svedoka.

Lider Dveri Boško Obradović govorio je u Skupštini Srbije o sporazumu koji je potpisan u Briselu u aprilu 2013. godine.

Obradović je pohvalio Vučića zbog toga što nije uveo sankcije, a pohvalio je i Dačića zbog toga što je učestvovao u kampanji u kojoj su zemlje koje su priznale Kosovo povukle priznanja.

„To je najbolja stvar koju ste uradili u prethodnih deset godina vlasti. Međutim, ima i loših stvari. Sve što ste ispregovarali u poslednjih 15 godina je bilo u korist nezavisnosti Kosova“, rekao je Obradović.

Lazović: Vučić u vreme bombardovanja birao zavese za novi stan

Šef poslaničke grupe „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović je na sednici parlamenta posvećenoj pregovorima oko Kosova i Metohije pomenuo smrt Olivera Ivanovića i rekao da politički inspiratori njegovog ubistva danas aplaudiraju predsedniku, što je izazvalo burne reakcije poslanika vlasti.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe rekao je da je Vučić, za vreme NATO bombardovanja, birao zavese za novi stan. On je rekao da šef srpske države drži monopol nad pitanjem Kosova u javnosti.

“Danas ovaj izveštaj Vlade brani predsednik, čovek koji je inače protivustavno uzurpirao sve poluge moći u društvu, pa valjda ne čudi što je preuzeo i posao premijerke, a prepreka mu nije ni poslovnik Skupštine, koji je na ovaj način prekršio. Izgleda da više ne može da se odluči da li je predsednik ili je premijer. Kao što stih jedne popularne pesme kaže: Ti lutaš, bebo, skrenuo si s puta, bebo, naveo je on.

Odgovarajući Radomiru Lazoviću, Vučić je rekao da su optužbe za kriminalce na severu Kosova floskula koju koriste neprijatelji Srbije iz inostranstva, podstaknuti ovde u zemlji, a bez ikakvih dokaza, kako bi se oslabila odbrana srpskog naroda na Kosovu. On je pitao Lazovića ko ga informiše o situaciji na Kosovu, kad tamo, kako kaže, nema glasača. Vučić je u jednom trenutku pokazao i fotografiju Lazovića, rekavši da je nasmejan išao da se „seća ubistva Olivera Ivanovića“.

Na stihove pesme, kratko je odgovorio: „Nisam beba i ne lutam.“

Incident sa premeštanjem poslanika opozicije

Na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji, poslanici koalicije „Moramo“ Aleksandar Jovanović Ćuta, Đorđe Miketić i Nebojša Zelenović, nisu mogli da sednu na mesta koja su im dodeljena, jer su na njih seli članovi koalicije „NADA“. U razgovoru za “Novu“, Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da oni na to nemaju pravo te da se pita da li im je Aleksandar Vučić naložio da prave skandale.

U saopštenju poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ navedeno je da predsedavajući Vladimir Orlić, iako mu je to obaveza, nije imao sluha niti želje da uvede red i ispoštuje utvrđen raspored sedenja, te su poslanici ove grupe bili prinuđeni da stoje na sednici.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti