ALEKSANDAR VUČIĆ: Pred Srbijom odsudna godina – jedna od najtežih u savremenoj istoriji

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da je pred Srbijom odsudna godina, verovatno jedna od najtežih u savremenoj istoriji u političkom i ekonomskom smislu.

On je medijima iz Srbije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da vidi iz razgovora da je jedino što sve zanima jesu sankcije Rusiji i nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, u petak će se sastati sa predstavnicima Nemačke, Francuske, SAD, Italije i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i ocenio da će to biti „veoma, veoma, veoma težak razgovor sa najvećim silama sveta“.

On je dodao da će nakon toga uslediti konsultacije državnog vrha.

„U subotu, nedelju, obratićemo se i javnosti sa novim merama i da kažemo šta se od Srbije traži i očekuje po pitanju Kosova i Metohije i sankcijama Rusiji“, rekao je Vučić.

Upitan o izjavi kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se dogovor može postići već u narednih nekoliko meseci ako ima volje, Vučić je rekao: „Ma može i prekosutra, ako odustane od svojih secesionističkih namera“.

„Je l’ ste videli u ovom papiru EU da se kazne i sankcionišu svi secesionisti? A oni sproveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dokle taj bezobrazluk ide. Oni kažu da osudimo i sankcionišemo one koji podstiču secesiju, valjda dela Kosova i dela BiH. Oni koji su suprotno pravilima doneli odluku da bombarduju jednu zemlju, a vi to kad čitate da ne poverujete“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj je deo o Kosovu mnogo problematičniji u odnosu na uvođenje sankcija Rusiji.

Kako je rekao, pozdravili su zahtev za članstvo Kosova u EU, traži se intenziviranje procesa dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, te osuđuju eskalatorni potezi Srbije, kao i da se navodi da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Dodao je i da se navodi da su u proslavi spornog praznika Republika Srpske, 9. januara, u BiH učestvovali predstavnici trećih država i da se poziva na sankcionisanje protiv zvaničnika trećih država koje podržavaju secesionističke politike.

„A ima li gorih secesionista, odnosno podržavalaca secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Evropske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih? Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku“, kazao je Vučić.

Na pitanje šta stoji iza svega toga, Vučić je rekao: „Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo je treći put. Oni su sila, a sila Boga ne moli“.

Upitan o potvrdi Fondacije „Fridrih Ebert“ da je sastavila tekst za formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić je pitao ko im je to tražio i da bi time ZSO bila svedena na nevladinu organizaciju.

„Što ste to radili, ko je to tražio od vas? Jel tražio to neko od ‘Fridrih Eberta’? Sila, može im se“, poručio je Vučić.

On je govori i o ekonomskim susretima, te naveo da je Srbija imala sat vremena da se predstavi kao investiciona destinacija za korejske kompanije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu