VUČIĆ ZA AMERIČKE MEDIJE: Zahvalni smo Rusiji, ali za nas su Krim i Donbas Ukrajina

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku medijsku kompaniju Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vučić, za koga Blumberg kaže da je prethodnih godina imao desetine sastanaka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzeo časove ruskog da bi mogao da na ruskom razgovara s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao „mnogo meseci“.

Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati„, rekao je Vučić u utorak za Blumberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.

Blumberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomera iz „ruske orbite“ i da Rusija ima udeo od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je EU daleko najveći partner. 

Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg, i podseća da avio-kompanija Er Srbija nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.

Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može da podrži ekonomske sankcije protiv Moskve.

Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje„, kazao je Vučić.

O rešavanju kosovskog pitanja Vučić je rekao da je znatno realnije ići napred malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.

Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane, i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi„, rekao je Vučić.

O ulasku Srbije u EU Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.

Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uveravanja da je članstvo u EU realno.

Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva„, naveo je predsednik Srbije.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

RADI JAVNO DA NE IZGLEDA TAJNO

Valjevski nevladin aktivista Čedomir Stojković tzv. Čeda podmornica, manijakalno poziva svaki dan centralu BIA i traži prijem. Posle više...

Još priča na sličnu temu