32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Nema potrebe za panikom, imamo rezerve za više od dva meseca

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na početku izlaganja, Vučić je kazao kako mu je veoma teško da se obrati građanima, a zatim je i istakao da to radi verovatno u najlošijem raspoloženju u poslednjih 10 godina. Predsednik je istakao i kako kriza u Ukrajini utiče na Srbiju.

Predsednik je istakao kako su se desile brojne promene u poslednjih pet dana, zbog čega je ceo svet postao drugačiji. Odjednom, dodao je Vučić, više ništa ne liči na ono što smo poznavali.

„Od petka, kada sam se poslednji put obratio, dogodile su se brojne promene. Ceo svet je postao drugačiji za samo 5 dana i bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, odjednom, više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikada postoji razumevanje za naš narod bilo gde u svetu” – rekao je Vučić.

- Advertisement -

„Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom. Malo koga interesuje šta se dešavalo 1999. godine, jasno vam je koliko je naša situacija teška. Ja mislim da je ovo tek početak, pritisci na našu zemlju biće tek ogromni. U prethodnih 48 sati nisam obaveštavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Lično sam razgovarao sa predstavnicima EU, SAD, Ursulom fon der Lajen, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasanja u UN do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa neverovatnim pritiskom – naglasio je Vučić.

On je zahvalio predsednici Evropskoj komisiji i predsedniku Evropskog saveta, kao i predstavnicima SAD, na korektnosti.

Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama. Nismo to smeli zbog istorije da prećutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije – rekao je Vučić.

- Advertisement -

Predsednik je izjavio i kako je formiramo devet timova, a Vučić je pokazao i grafikom na kom se je cena gasa porasla za samo 13 dana.

„Formirali smo devet timova. Jedan će pratiti naftu i energetiku, isti takav tim za gas. Cena gasa je danas otišla u nebesa! Formirali smo jedan poseban tim za žitarice i za svu ostalu hranu. Ovo je cena gasa koja je otišla za samo 13 dana. I što je najgore, nema ga dovoljno. Strahovito nas zanima i cena uglja. Biće i postavljeno sutra lice iz EPS-a – kazao je Vučić.

Vučić je rekao i kako u ovom momentu imamo rezerve za više od dva meseca, čak da ne dobijemo ništa od nikoga. Napomenuo je i kako nema potrebe za panikom ili strahom.

U ovom trenutku imamo više od dva meseca, što u rezervama energetike, nafte, robe… Da ne dobijemo ništa, imamo za više od dva meseca. Nema potrebe za panikom ili strahom – kazao je predsednik.

„Narodna banka i Jorgovanka Tabaković vodiće poseban tim za praćenje svih operativnih pitanja vezanih za plaćanja Ruskoj Federaciji, zajedno sa Sinišom Malim. Mi nismo spremni, mi nismo skloni da nacionalizujemo rusku imovinu. Rekao sam već za ugalj, ugalj je skočio! Malopre smo proveravali, cena uglja je 420 dolara po tonu. Pogledajte kako skače cena struje, cena struje ne skače za građane, da se građani ne zbune. Sa 139 evra na 362 evra po megavat satu.

Vučić je rekao da je Srbija formirala timove za humanitarnu pomoć Ukrajini, za prijem ranjenih i povređenih iz Ukrajine kao i poseban tim za prijem izbeglica.

On je rekao da će Srbija videti kako brže da izdaje boravišne i druge dozvole izbeglicama, po uzoru na EU.

Vučić je saopštio i da Srbija neće učestvavti u izvozu oružja niti dozvoljavati da preko naše teritorije moze da prolazi oružje za ratna područja ili zemlje koje učestvuju u sukobu i to će se striktno kontrolisati.

„U skladu sa zakljucima Saveta za nacinalnu bezbednost čuvaćemo mir u regonu i biti popustljivi i nećemo odgovarati na svakodnevne provokacije iz Prištine i drugih delova regiona”, istakao je Vučić.

On je izrazio uverenje da ćemo u najboljem interesu građana proći kroz ovaj težak trenutak.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti