18.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

BRISEL POTVRDIO Tzv. Kosovo ne može da postane član NATO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ne postoji mogućnost da Kosovo u skorijoj budućnosti postane član NATO ili programa pod okriljem tog saveza, poput Partnerstva za mir, jer je preduslov za ulazak u Alijansu članstvo u Ujedinjenim nacijama, ocenjuju visoki zvaničnici u sedištu NATO u Briselu.

„Sve odluke, pa i po pitanju novih prijema, donose se isključivo jednoglasno, prihvatanjem od strane svih zemalja članica“, izjavio je za „Kosovo-onlajn” NATO zvaničnik, povodom mogućnosti da Kosovo bude primljeno u članstvo te alijanse.

- Advertisement -

Kriterijumi za prijem u članstvo NATO jasno su definisani u članu 10 Vašingtonskog sporazuma ove organizacije, napominje ovaj NATO zvaničnik.

Poslednjih dana u Prištini se sve glasnije govori o članstvu u NATO, a za tu inicijativu dobili su i podršku turskog predsednika Erdogana.

U NATO-u napominju da su oni posvećeni misiji Kfora na Kosovu, da su kriterijumi za članstvo „sadržani u članu 10 Vašingtonskog ugovora“, a kada je u pitanju sam proces pristupanja on se odvija kroz sedam koraka.

- Advertisement -

U članu deset Vašingtonskog ugovora navodi da „strane mogu pozvati bilo koju drugu evropsku državu koja je u poziciji da unapredi principe ovog Ugovora i da doprinese bezbednosti severnoatlantskog područja da pristupi ovom Ugovoru.

Svaka država koja je tako pozvana može postati članica Ugovora tako što će deponovati svoj instrument pristupanja Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Vlada SAD će obavestiti svaku od strana o deponovanju svakog takvog instrumenta pristupanja“.

„U slučaju da se neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosovo za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo.

To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija“, navodi ovaj izvor.

„Ne postoji inicijativa za ulazak Kosova u NATO ili eventualno dobijanje partnerskog statusa, i u tom smislu se ništa ne dešava”, reklo je više visokih zvaničnika NATO u Briselu.

Zvaničnici NATO objasnili su da Vašingtonska povelja iz 1949. godine o osnivanju NATO, koja je i danas temeljni dokument ovog vojnopolitičkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora imati članstvo u UN, „ali se u međunarodnom pravu ipak podrazumeva da se termin ‘država’ odnosi samo na one sa stolicom u UN”.

„To tako tumače i one članice NATO koje nisu priznale državnost Kosova . Dakle, što se tiče Kosova i svih ostalih teritorija, obavezan redosled koraka je prvo UN, pa onda NATO”, objašnjavaju centrali NATO.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti