ALEKSANDAR VUČIĆ: Možemo da razgovaramo o svemu, osim o priznanju i članstvu Kosova u UN

Obavezno pročitajte

Srbija je spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz evropskog plana za Kosovo, ali smo izneli i jednu jasnu i veliku primedbu – da nema razgovora o međusobnom priznanju, priznanju, niti članstvu Kosova u UN, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Rekao sam to i (francuskom predsedniku Emanuelu) Makronu i (nemačkom kancelaru Olafu) Šolcu u Minhenu, i svim velikim liderima, znaju to i (specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav) Lajčak i (visoki predstavnik EU Žozep) Borel, i ponovio samo to i juče. Reč je o tome da ne želim i ne može da se razgovara o međusobnom priznanju, priznanju, i o ulasku Kosova u UN“, rekao je Vučić za RTS govoreći o jučerašnjim razgovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijom u Briselu.

- Advertisement -

Vučić je poručio i da je za sve ostalo otvoren da razgovara.

„Ne zbog toga što nas to samo vodi dalje u našem evropskom putu. koji je važan, već zato što je to dobro za odnose Srba i Albanaca. Tamo ima bezbroj tačaka koje su važne“, kazao je predsednik govoreći o evropskom predlogu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Vučić je rekao da mapa puta nije usaglašena na jučerašnjem sastanku u Briselu, ali da u je stav Srbije da u implementacionom planu ne mogu da stoje priznanje i članstvo Kosova u UN, i da o tome predstoje razgovori.

„Radićemo na implementacionom planu kako da uredimo regionalno predstavljanje, veoma važna tema, kako da uradimo carinske pečate po sporazumu iz 2011. Borka Stefanovića, radićemo na tome kako da uredimo slobodu i protok roba, kapitala i usluga, radićemo na tome kakva su prava od eksteritorijalnosti do posebne zaštite za Srpsku crkvu“, poručio je.

Objasnio je da je evropski predlog de fakto postao okvir za pregovarački proces o kom ne može da se pregovara, ali je naglasio da dok je on na funkciji predsednika neće potpisati, ni prihvatiti, ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak Kosova u UN.

Predsednik je naglasio da prva tačka u implementacionom planu mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i da tek posle toga može da se razgovara o drugim temama.

Izrazio je, međutim, sumnju da će Priština u skorijem periodu formirati ZSO.

Na pitanje da li neko na sastancima u Briselu kaže kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da formira ZSO, Vučić je rekao: „Svi mu kažu, a on odgovori da je obećao narodu da to neće da ispuni i opet smo u pat poziciji“.

Srbija bi odbacivanjem evropskog predloga postala „parija“

Vučić je upozorio da bi potpunim odbacivanjem predloga EU, Srbija postala „parija“.

„Kod nas (u Srbiji) zavereničke teorije imaju ‘neverovatnu prođu’, ljudi kažu kako tajno pregovaramo, a nikada nismo ništa tajno radili, nikada ništa nismo krili (…) Taj predlog je došao kao ideja Makrona i Šolca. Oni su doneli papir, nije bilo mogućnosti za pregovore, rekli su: ‘Uzmite ili ostavite’“, objasnio je predsednik.

On je naglasio da je bitno razmotriti šta bi bile posledice odbijanja tog plana: „zaustavljanje evropskih integracija, a to znači prestanak daljih investicija, povećanje nivoa nezaposlenosti, a nama samo u nemačkim firmama radi oko 80.000 ljudi“, kazao je Vučić.

Reagujući na optužbe pojedinih političara da nije „ništa“ uradio povodom evropskog predloga, Vučić je kazao da je predao međunarodnim predstavnicima „srpski non pejper“ o rešavanju kosovskog pitanja.

„Evo našeg odgovora na šest stranica, naš non pejper, utemeljen na međunarodnom pravu. To je predato međunarodnim predstavnicima“, rekao je Vučić i pokazao papir novinaru.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu