ALEKSANDAR LUKAŠENKO: Ubedio sam Putina da ne „zbriše” Prigožina

Obavezno pročitajte

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne „zbriše” osnivača privatne vojne kompanije „Vagner” Jevgenija Prigožina. Lukašenko je, nakon ceremonije uručenja epoleta visokim oficirima, ispričao detalje o tome kako su tekli pregovori 24. juna u pozadini pokušaja oružane pobune privatne vojne kompanije „Vagner”, a takođe je izneo motive svog postupka i poziciju, saznaje BelTA. Prema njegovim rečima, od subote u 8.00 ujutro, već je dobijao alarmantne informacije o situaciji u Rusiji, preneli su mu šta pišu na kanalu Telegram, Mesindžeru…

„Preko FSB-a i našeg Komiteta državne bezbednosti, generala Tertela, javljaju mi: predsednik Putin hoće da vas kontaktira. Molimo vas”, rekao je Lukašenko. On je kazao da su se dogovorili u 9.30 da će razgovarati u bilo koje vreme koje Putinu odgovara. „Pozvao me je u 10.10 i najdetaljnije me obavestio o situaciji koja se dešava u Rusiji. Postavio sam (Putinu) nekoliko pitanja, uključujući i o tome da se suprotstavim ovome i shvatio sam da je situacija komplikovana. Neću precizirati ovaj deo razgovora”, naglasio je Lukašenko. On je naveo da je prema njegovom mišljenju, najopasnije bilo to kako se situacija mogla razviti i njene posledice.

- Advertisement -

„Predložio sam Putinu da ne žuri. Hajde da razgovaramo sa Prigožinom, sa komandirima, na šta mi je on rekao: „Slušaj Saša džaba. Ne diže ni slušalicu, ne želi ni sa kim da razgovara”. Lukašenko je rekao da je u 11 časova pozvao Prigožina, koji je odmah podigao slušalicu. On je izjavio da ga je pitao šta hoće, na šta mu je Prigožin odgovorio da želi Šojgua i Gerasimova i da treba da se nađe sa Putinom. „Kažem: „Ženja, niko ti neće dati ni Šojgua ni Gerasimova, pogotovo u ovoj situaciji.

Vi poznajete Putina koliko i ja. Drugo, on ne samo da se neće sastati sa vama – neće razgovarati telefonom zbog ove situacije”, istakao je Lukašenko. Prigožin je na to odgovorio da oni žele pravdu. „Hoće da nas zadave! Idemo u Moskvu!”, rekao je Prigožin, kome je Lukašenko, kako je naveo, kazao da će na pola puta biti „smrvljeni kao buba”. Predsednik Belorusije je izjavio da ga je Prigožin u 17 popodne pozvao i rekao da prihvata sve njegove uslove. „Do večeri smo došli do kraja pregovora. Žurio sam, jer je na 200 kilometara od Moskve već bila izgrađena odbrambena linija. Sve je bilo urađeno (Putin mi je to rekao uveče), kao u ratnim godinama. I kadeti…

A policija je bila u rezervi – 1.500. To jest, okupili su se i u Kremlju i u blizini Kremlja. Bilo je, mislim, 10-ak hiljada branilaca. I plašio sam se da ako se Vagnerovci sudare sa njima na ovoj liniji (a ovo je bilo nešto manje od 200 kilometra od Moskve) da će se proliti krv”, naglasio je Lukašenko. Predsednik Belorusije je naveo da je uveče razgovarao sa Putinom, koji je rekao da će uraditi sve što je obećao. „Tako je izbegnuta zabuna. Opasni događaji koji su mogli da se dogode su otklonjeni. Obezbeđene su obećane garancije”, istakao je Lukašenko, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu