DOGORELO: Advokati zakazali veliki protest 1. jula, zovu narod na ulice! (VIDEO)

0
372

Advokati Srbije obaveštavaju javnost da je Ministarstvo pravde, uprkos očigledno spornom nacrtu Zakona o parničnom postupku i velikom otporu javnosti, odlučilo da u vreme godišnjih odmora završi započeto, na štetu pravnog poretka Republike Srbije i svih njenih građana.

Ministarka pravde Maja Popović nije povukla nacrt Zakona iz procedure, niti je raspustila spornu radnu grupu, niti je pažljivo sagledala upućene kritike, već stvara privid javne rasprave koja je u potpunosti privatizovana od članova radne grupe. Tu radnu grupu ministarka želi dopuniti licima predloženim od strane predstavnika advokatske komore kojima je istekao mandat ili su podneli ostavke da ne bi bili opozvani, a kako bi i jedni i drugi, žrtvujući zakon i sve građane, prikrili svoje ozbiljne greške koje su imale za rezultat skandalozni tekst nacrta.

Ministartsvo pravde predložene izmene opravdava Akcionim planom za poglavlje 23 i Listom Svetske banke za lakoću poslovanja (Doing bussines list).

Javnost treba da zna da je Lista svetske banke na koju se radna grupa poziva, ukinuta u septembru 2020.godine, a da mere u Akcionom planu nemaju nikave veze sa predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku, a naročito da sve to zajedno nema nikakve veze sa efikasnim pravosuđem, koje predstavlja jedini uslov koji se od Srbije traži u oblasti pravosuđa i koji je suštinski najpotrebniji građanima.

Bilo koji zakon, pa ni Zakon o parničnom postupku nije i ne sme biti privatna stvar bilo kog ministra ili člana radne grupe koga je taj ministar imenovao.

Advokati Srbije pozivaju sve građane da odbrane svoje pravo na pristup sudu i da zajedno sa advokatima zahtevaju efikasno pravosuđe, jer se isto planski, ispunjavanjem raznih agendi i negativnom selekcijom kadrova već dve decenije urušava i obesmišljava.

Ne postoji sistem koji može da održi državu koja je napadnuta iznutra.

Pozivamo Vas da dođete na protest advokata građana u četvrtak, 01.jul 2021.godine sa početkom u 10 časova ispred Advokatske komore Srbije, Dečanska 13; protesni skup će se se uputiti ka Ministarstvu pravde gde će se održati javna rasprava – ko, u čije ime i zašto tako hitno želi da menja sistemske zakone Republike Srbije.

Ostavite komentar