15.7 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

ZVICER NAREĐIVAO I KAŠĆELANU: Poruke sa Skaja otkrile ko je pravi vođa klana

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

Kotoranin Slobodan Kašćelan koji prema operativnim podacima policije važi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, prema najnovijim dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) samo je jedan od članova te kriminalne organizacije koji je, kao i ostali iz grupe, izvršavao zadatke koje bi mu poverio stvarni šef – sugrađanin Radoje Zvicer.

- Advertisement -

U spisima predmeta protiv navodnih članova te kriminalne organizacije, kojoj, prema tvrdnjama tužilaštva, pripada i službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović, detaljno se opisuje ko je u kriminalnoj piramidi od članova imao kakvu ulogu.

Istražitelji pokušavaju na osnovu komunikacije koju su pripadnici tog klana imali putem kriptovane telefonske SKY aplikacije, da u potpunosti sastave mozaik njihovog delovanja.

U spisima SDT-a tako piše da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tokom druge polovine 2020. godine, kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, s ciljem međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava i drugih teških krivičnih dela.

- Advertisement -

”Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara i početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre 1ANELM ostvario telefonsku komunikaciju za Zvicerom, postupajući kao dio mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Zvicer”, piše u spisima koje su Vijesti imale na uvid.

Dodaje se da je tokom telefonske komunikacije, Kašćelan od Zvicera dobio uputstva da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju, dogovara cijenu i mesto primopredaje kokaina, te da su u konačnom to djelo počinili kao saizvršioci.

Osnovana sumnja, prema istim dokumentima, proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmijenjenih poruka.

”’Hektore imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju’… ‘Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko) to mu je linija’… ‘Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo’… ‘Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili ja ću se truditi da ovdje pare budu u 4-5 dana’…’140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama’… ‘Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni’…’Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedjeljak u Rim ne mogu prije i vozač će biti u nedjelju veče đe pa uzima pare i ćera sve za Zagreb a u Zagreb da je transfer ja dobijam ovdje isti dan pare’”…

To su samo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvrštene kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe.

Milion poruka

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

To je “Vijestima” još prije godinu saopštio izvor iz bezbednosnih službi, navodeći tada da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

”Osim na njima, fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj deo je prioritetan. Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači’. Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju, koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima”, rekao je sagovornik Vijesti u avgustu 2021.

Foto: MUP Srbije

Šifrovana komunikaciona mreža “Sky ECC” koju su dominantno koristili kriminalci “provaljena” je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka.

Belgijska policija je u završnici te akcije – 9. marta 2021. godine, isključila sa mreže server ECC, zaplenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Širom Evrope, pod rukovodstbvom EUROPOL-a, u akciji je tada uhapšeno više stotina osoba, a saopšteno je da su time spriječili više likvidacija…

Navodno, oko 170.000 telefona bilo je opremljeno “Sky ECC” aplikacijom…

Tužioci su tada saopštili i da su, nadgledajući šifrovane poruke, uspeli da spreče desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

Hapšenje agenta

Službenik ANB-a Petar Lazović uhapšen je sredinom jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je istovremeno izdalo je i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, saznaju “Vijesti”.

”U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L., zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Lišenje slobode je izvršeno od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Osumnjičeni će, od strane policije, biti sprovedeni na salsušanje specijalnom tužiocu, u zakonskom roku”, saopšteno je iz SDT.

Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove kavačkog klana.

Portal Libertas objavio je prije par mjeseci transkripte koji dokazuju da su Milović i Lazović zapravo članovi kavačkog klana koji su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti