15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ŽOZEP BORELJ: EU će podržati Belorusiju posle demokratskih promena

NAJČITANIJE

- Advertisement -

BRISEL – Visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj poručio je danas u svom autorskom tekstu da je EU spremna da mobiliše sveobuhvatan plan ekonomske podrške Belorusiji vredan tri milijarde evra kada se u toj zemlji dogodi demokratska tranzicija.

„Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim težnjama i prosperitetu beloruskog naroda. Pre dve godine, milioni Belorusa stajali su u dugim redovima da daju svoje glasove na izborima za predsednika zemlje jer su želeli demokratske promene, ali njihov glas je ignorisan, a izbori namešteni”, napisao je Borelj u tekstu objavljenom na sajtu diplomatske službe EU.

- Advertisement -

On je podsetio da su Belorusi izašli na ulice da protestuju, ali režim u Minsku je odgovorio „sveobuhvatnim bezakonjem i brutalnošću koja je desetkovala civilno društvo i stavila van zakona slobodne medije”, prenosi Tanjug.

Borelj je istakao da je EU jasno stavila do znanja da su sankcije reverzibilne i da će biti ukinute čim beloruske vlasti obustave represiju, oslobode i rehabilituju sve političke zatvorenike, započnu pravi, inkluzivni nacionalni dijalog i okončaju saučesništvo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

„Kao što sam juče svečano potvrdio u ime EU i njenih 27 država članica, mi ćemo biti uz narod Belorusije, kao što ćemo biti uz narod Ukrajine sve dok naša zajednička budućnost ne bude ostvarena u bezbednoj, suverenoj, demokratskoj i prosperitetnoj Evropi”, poručio je Borelj.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti