ZORANA MIHAJLOVIĆ: Putin vodi osvajački rat! Treba da se uskladimo u svemu sa EU!

0
128

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je da nema dileme da je Srbiji mesto u Evropi i da je strateški cilj članstvo u EU, sa čijom politikom u potpunosti treba da budemo usklađeni i da očekuje da buduća vlada donese jasne odluke poštovanju evropskih principa.

„Kada pogledate kartu ovog dela sveta, kada pogledate kartu Evrope, Srbija se nalazi u Evropi i Srbiji je mesto u Evropi i naša politika jesu evrointegracije i članstvo u EU. Prema tome, nema dileme da treba da se uskladimo sa politikom EU, a ne da to shvatamo kao strahotu. S druge strane, ja stalno odvajam u našim vezama sa Rusijom narod od vladavine Putina, to nije isto. Niko ne kaže da ćemo prestati da čitamo Tolstoja i da nećemo imati prijatelje u Ruskoj Federaciji, ali ta politika, koja je praktično osvajačka politika, jer Putin vodi osvajački, a ne oslobodilački rat, to ne možemo da podržimo“, rekla je Mihajloivić.

Veruje da će naredna vlada doneti određene odluke kojima će se Srbija jasno ograditi od toga.

„Ja sam apsolutno za poštovanje evropskih principa i usklađivanje sa tom politikom. Ako smo za EU, onda nema trećeg puta. Ja sam bila vrlo jasna prethodnih meseci i mislim da tu ne treba da bude dilema. Svet se menja, geopolitička situacija je drugačija u odnosu na pre 5, 10 ili 20 godina i svi mi u ovoj zemlji, bez obzira na političku pripadnost, moramo da gledamo u budućnost i da shvatimo gde smo, da tražimo svoje mesto, a to je na zapadu i u Evropi. U suprotnom, ako budemo gledali samo u prošlost, ostaćemo u raskoraku“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Jurounjuzu.

Upitana da li će biti deo nove vlade, ona je odgovorila da očekuje snažnu, autoritativnu vladu, a da su personalna rešenja u drugom planu.

„Spremna sam i da budem i da ne budem u novoj Vladi. Ono što je za mene važno jeste da sam uradila sve što sam mogla, to je nešto sa čim legnem i probudim se ujutru. Ja sam već govorila o tome kakvu bih Vladu, kao građanka volela da imamo. Da to bude vlada koja će voditi računa o svim građanima, da je stručna, autoritativna i da u trenucima krize bude snažna i sigurna sam da će i mandatarka i predsednik Republike voditi računa o tome. Neki misle da mogu da budu ministri, pa ih rezultati demantuju“, navela je.

Različito pristupamo poslu, kaže Mihajlović i dodaje da je ministarka u tehničkoj vladi, ali radi jednako kao na početku mandata, jer energetika nije u tehničkom mandatu.

„Ja sam u energetici 30 godina isključujući period od šest godina kada sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i ako sam ušla u oblast koju poznajem, za koju sam se obrazovala, onda mislim da nije u redu da malo jesam tu, a malo ne, kao što sam 2014. godine bila sklonjena.Tada je trebalo da pomognem u resoru saobraćaja i tu se vide rezultati. Ne bih volela da gledam sa strane šta se dešava u energetskom sektoru ali ja ću se energetikom nastaviti da se bavim, nevezano da li sam u vladi ili ne“, rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ističe da se ne obazire na napade u tabloidima i da je u politiku i Srpsku naprednu stranku ušla kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom koje ima u energetici.

„Ja sam od 2014. godine i tadašnje naslovne strane Informera pa nadalje ili na naslovnim stranama u negativnom kontekstu ili u užasnim tekstovima, ali meni je draže da budem tu, nego u novinama gde se favorizuje Šešelj. Ja to živim skoro deset godina, ali sam uvek nastavila da radim svoj posao. U SNS sam ušla 2010. godine kao doktor ekonomskih nauka, sa 17 godina radnog staža, kao ekspert za energetiku. Nisam ušla da bih diplomirala, doktorirala, dobila posao. Ušla sam jer sam istinski želela da pomognem svojoj zemlji u oblasti koju najbolje poznajem, a to je energetika“, rekla je Mihajlovićeva, koja je i članica Predsedništva SNS.

Ostavite komentar