26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

ŽOFRE: Pred nama su teška vremena, ali smo bolji zajedno

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je da se danas slavi vizija ujedinjene Evrope zasnovane na miru, vladavini ljudskih prava, solidarnosti, kao i da baš te vrednosti donose prosperitet građanima.„Ta vizija je postala realnost, jer je princip saradnje zaživeo. Pred nama su teška vremena, ali smo bolji zajedno i samo tako možemo da izgradimo bolju budućnost”, rekao je Žofre na svečanom otvaranju „Festivala Evrope” na Trgu slobode u Novom Sadu, povodom 9. maja Dana Evrope.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da su Dan pobede i Dan Evrope dva neraskidivo povezana dana, jer je zapravo Dan Evrope nastao na tekovini slobodarstva evopskih naroda, kako bi Evropa bila mirna i prosperitetna.

- Advertisement -

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je kazao da Evropa zastupa i brani svoje vrednosti, večno privržena slobodi i miru, da je ujedinjena Evropa ustvari Evropa različitosti i poželeo Srbiji da nastavi putem reformi ka mestu u Evropskoj uniji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ponosan što je Novi Sad mesto centralne proslave Dana Evrope u Srbiji, jer je ove godine evropska prestonica kulture.„Ovde ljudi žive zajedno, ne jedni pored drugih i zato smatram da smo mi najbolji primer za region kako može da se živi u različitosti, bez da se kvari jedinstvo. Kako na regionalnom, državnom, tako i na lokalnom nivou, veoma značajna jeste dosledna primena najvažnijih principa na kojima je nastajala Evropska unija”, rekao je on.

Građani na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu na štandovima članica EU mogu da vide i okuse sve što je pripremljeno za ovaj dan, kao i da se takmiče u košarci 3 na 3 u društvu poznatih reprezentativaca.

- Advertisement -

Premijerno je prikazan mobilni mural „Artists in residence”, koji oslikava budućnost Evrope viđen očima mladih evropskih umetnika, a od 20 sati na Trgu slobode je koncert „Bolji smo zajedno” Western Balkans Youth Orchestra.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti