Zelenski smenio ministra odbrane: Umerov umesto Reznjikova

Obavezno pročitajte

Predsednik Ukrajine Zelenski je saopštio da je odlučio da razreši Aleksija Reznjikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine i predložio Rustema Umerova da ga zameni.

Predsednik Ukrajine Zelenski je saopštio da je odlučio da razreši Aleksija Reznjikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine i predložio Rustema Umerova da ga zameni.

- Advertisement -

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je pre dva dana da je utvrđeno da postoje nezakoniti ugovori o kupovini vojnih prehrambenih kompleta koji je Ministarstvo odbrane te zemlje zaključilo sa jednim preduzećem.

Sud je potvrdio da je dodatni sporazum zaključen „kršeći zahteve važećeg zakonodavstva i protivno interesima države“, naveli su iz Generalnog tužilaštva, prenosi „Kijev independent“.

Dodatni sporazum je predviđao kupovinu paketa obroka koji ne zadovoljavaju standarde ishrane za vojno osoblje utvrđene ukrajinskim zakonom, navode u tužilaštvu.

Usred još jednog skandala oko nabavke u Ministarstvu odbrane, „Ukrajinska pravda“ je u četvrtak prenela, pozivajući se na izvore iz vlade, da će ministar odbrane Aleksej Reznjikov uskoro biti smenjen.

„Ukrajinska pravda“ je, još 10. avgusta, objavila da Zelenski za ovu funkciju ima najmanje dva kandidata – ministra infrastrukture Kubrakova, i ministra za strateške industrije Kamišina.

Kasnije su, međutim, neki mediji javili da Zapad želi da vidi ženu na čelu ministarstva odbrane, da bi zatim poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izvestio da su kandidati za mesto šefa Ministarstva odbrane Ukrajine odbili ovu funkciju, prenosi RT.

„Odluke o ostavci donosi šef države, ali mogu i sam da odustanem ako više nemam snage i smisla za humor da se smejem ljudima koji žele moju ostavku“, rekao je tom prilikom Reznjikov, a prenele su „RIA Novosti“.

Mandat Reznjikova obeležio je i januarski skandal kada su u medijima objavljene informacije da je Ministarstvo odbrane kupovalo proizvode za vojsku po veoma visokim cenama.

Reznjikov je pokušao da se opravda „običnom tehničkom greškom“ tvrdeći da se cena jaja od oko 49 dinara ne odnosi na komad, nego na težinu.

Vladimir Zelenski je pre gotovo mesec dana, 11. avgusta, smenio sve regionalne vojne komesare.

„Raspuštamo sve regionalne vojne komesare. Ovim sistemom treba da upravljaju ljudi koji tačno znaju šta je rat. Cinizam i mito tokom rata su izdaja“, kazao je Zelenski nakon specijalnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu