Zelenski objavio uslove za pregovore sa Rusijom

0
27

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nakon pisanja zapadnih medija o tome da Kijev podstiču na dijalog sa Rusijom izneo ukrajinske uslove za početak dijaloga.

„Još jednom: ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, nadoknada celokupne ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to neće ponoviti. Ovo su apsolutno jasni uslovi“, rekao je Zelenski u svom govoru na Telegram kanalu.

Ranije je Zelenski potpisao ukaz o stupanju na snagu Odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Takođe je izjavio da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom, dok je Putin njen predsednik.

Krajem oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.

Italijanski list „Republika“ objavio je ranije da Sjedinjene Američke Države i NATO razgovaraju o uslovima pod kojima se može obnoviti dijalog Rusije i Ukrajine.

Izdanje  „Vašington Post“, pozivajući se na osobe, upoznate sa diskusijom, objavio je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena privatno traži od ukrajinskih vlasti da pokažu da su otvoreni za pregovore sa Rusijom.

Kako je podvukao portparol Kremlja Dmitrij PeskovMoskva je otvorena za pregovore sa Kijevom, ali trenutno nema mogućnosti za nastavak pregovora. Ukrajinska delegacija je napustila pregovore, a u Ukrajini je zakonom uvedena zabrana da se sprovode pregovori sa Rusijom.

Ostavite komentar