Zašto nema Mirovića na listi naprednjaka za Vojvodinu?

Obavezno pročitajte

Igor Mirović, premijer Vojvodine u tehničkom mandatu do pokrajinskih izbora 17. decembra, nije na koalicionoj listi svoje Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“. Kao utešnu nagradu nije dobio ni nisko, neprolazno mesto na toj listi, kao ni na listi naprednjaka za parlament.

Ipak, bez obzira na to Mirović može biti predsednik Vlade Vojvodine ili pak neki njen sekretar. Hoće li se to dogoditi, zavisi od toga hoće li SNS osvojiti dovoljan broj mandata i svog člana staviti na to mesto, ili će Mirovića „zaturiti“ u neku od ambasada ili ne tako važnih funkcija, piše Danas.

- Advertisement -

Naši izvori navode da se ne može očekivati veliki povratak Mirovića, jer da ga naprednjaci hoće, „stavili bi ga u izlog“ odnosno na listu.

Prva na listi SNS je široj javnosti ne tako poznata Dušanka Golubović, pravnica iz Sombora, bivša gradonačelnica ovog grada, koja je u prethodnim periodu, bila imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pa u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Drugi je Damir Zobenica, sociolog iz Novog Sada, dosadašnji potpredsednik Skupštine APV.

Sukob Mirovića i Vučevića

Izostanak Mirovića, koji je uvek bio solo igrač, kako kažu naši izvori, sa naprednjačkih lista je mnoge iznenadio, ali za poznavaoce odnosa među naprednjacima to baš i nije toliko iznenađenje, budući da je on krajem 2021. imao ozbiljan sukob sa Milošem Vučevićem, tada gradonačlenikom Novog Sada, sada ministrom odbrane i liderom SNS, a što je još važnije vrlo biliskim prijateljem Vučića.

Čini se da ga je upravo sukob sa Vučevićem koštao sadašnje pozicije.

Tog decembra pre dve godine sve je počelo od vesti da je Mirović podneo ostavku zbog neslaganja sa Vučevićem. Što je Mirović demantovao. Javnost u međuvremenu saznaje da je konflikt između njih nastao zbog odluke Skupštine Vojvodine da na sebe preuzme osnivačka prava nad Kliničkim centrom Vojvodine, što Mirović smatra suprotno zakonu i pokrajinskom Statutu i traži povlačenje te odluke.

Neslaganje je išlo toliko daleko da se činilo će Mirović napustiti stranku i formirati novu, ali strasti su se ipak smirile, jer su naprednjaci Miroviću ukazali iznenadnu čast da baš on, nakon sednice Predsedništva SNS pozove građane da u nedelju na referendumu o ustavnim promenama zaokruže DA.

Sagovornici Danasa tvrdili su tada da je tadašnji lider SNS Aleksandar Vučić procenio da je slika jedinstva u SNS, pred izbore u aprilu, najvažnija i da Mirovićevo obraćanje može da upotpuni tu idiličnu sliku jedinstva.

Sada je ta situacija već zaboravljana i naprednjaci, moguće samo Vučić i Vučević, su odlučili da Mirović ne zaslužuje mesto na njihovim listama.

Zasto je do toga došlo pitali smo Bojana Pajtića, profesora Univerziteta u Novom Sadu i nekadašnjeg premijera Vojvodine i Borislava Novakovića, dugogodišnjeg odbornika Skupštine Novog Sada.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu