Zašto mladi u Srbiji žele „jakog vođu“ – navikli na život u autokratiji

Obavezno pročitajte

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2023. koji je predstavila Krovna organizacija mladih Srbije, između ostalog, pokazuje da 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa.

Ovo je, kako piše Danas, najviši rezultat u poslednjih šest godina. Njihove sagovornike ovaj podatak ne iznenađuje.

- Advertisement -

Aleksandar Ljubomirović, predsednik omladine Narodne stranke, za Danas kaže da je navedeni podatak je odraz višedecenijske negativne tradicije i zabrinjavajućeg trenda u srpskom društvu, koje je nažalost naviklo kroz istoriju na jake lidere i kult ličnosti.

„Sve to se oslikava i na današnju omladinu, koja odrasta u društvu koje ne zna za alternativu autokratskom načinu upravljanja državom i za sistem upravljanja državom koje je bazirano na podeli moći. Iz tog razloga, nova generacija mladih i demokratski nastrojenih političara ima istorijski zadatak da mladima ponudi alternativu i bude putokaz nadolazećim naraštajima da su pozitivne promene i te kako moguće u našem društvu, kao i na političkoj sceni“, tvrdi Ljubomirović.

 

Pavle Grbović, lider PSG, smatra da je to logična posledica činjenice da su ti mladi ljudi više od polovine svog života u autokratiji, kao i da su uglavnom rasli uz roditelje koji su ih kontaminirali svojim, nažalost opravdanim, razočarenjem nesavršenim demokratskim promenama.

„Naša obaveza je da toga budemo svesni, ali tim pre moramo da odolimo čarima jeftinog populizma koji može imati preskupe posledice. Demokratija je uz sve svoje nesavršenosti i dalje jedini oblik uređenja koji stvara osnovu za izgradnju civilizovanog i normalnog društva“, ističe Grbović za Danas.

Biljani Đorđević, poslanici Ne davimo Beograd, ovi podaci govore o konfuziji kod mladih o tome šta demokratija jeste ili može biti naspram sistema u kojima oni žive zapravo i nije demokratija.

„Nezadovoljstva koja oni imaju u vezi sa obrazovnim sistemom, sistemom vrednosti i stanjem životne sredine ne rešavaju se jakim liderom nego upravo uz više prave demokratije i učešća građana. Raduje me da mladi najviše vrednuju ličnu slobodu, zaštitu životne sredine i solidarnost i pomoć ekonomski ugroženima jer to govori o tome da se sa njima može raditi upravo na uspostavljanju slobodnog i solidarnog društva ukoliko bi se politički uključili u život zajednice“, objašnjava Đorđević za Danas.

Zoran Lutovac, lider DS, zaključuje da su rezultati su posledica najmanje dve činjenice.

„Jedna je da imamo tradicionalno autoritarnu političku kulturu, a druga da se u trenutku u kojem živimo promoviše upravo takav model političke kulture. Promoviše se kultura mačizma i snage uopšte umesto kulture dijaloga, kultura nadjačavanja umesto kulture sporazumevanja. To se promoviše preko medija s nacionalnom frekvencijom i ostalih koji su dostupni građanima i prenosi se preko roditelja i odraslih na mlade. Širi se kultrurna matrica u kojoj neko treba da se nadjača i nadvlada umesto da se s njim dogovori ili da se razgovara i pravi kompromis“, zaključuje Lutovac. 

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu