Zarobljene Izraelce Hamas namerava da razmeni za svoje članove u izraelskim zatvorima

Obavezno pročitajte

O sudbini zarobljenih izraelskih vojnika razgovaraće se nakon završetka Hamasove operacije „Potop Al-Aksa”. Ovo je izjavio predstavnik pokreta Hazem Kasem.

„Po završetku bitke u Al-Aksi, biće reči o zarobljenim izraelskim vojnicima“, rekao je on.

- Advertisement -

Ranije je portparol Oružanih snaga Izraela brigadni general Danijel Hagari potvrdio da su vojnici Hamasa uhvatili izraelske državljane i odveli ih u Pojas Gaze. Tačan broj zatvorenika je nepoznat. Izrael je do sada odbijao da potvrdi tačan broj civila ili vojnika koji se drže kao taoci. Medijski izveštaji navode da bi najmanje 170 ljudi moglo da bude zarobljeno u Gazi. Pres-služba izraelske vlade potvrdila je da se najmanje 100 Izraelaca trenutno nalazi u zarobljeništvu u Gazi. Da li se to odnosi samo na vojnike ili i civile, nije objašnjeno. Poznavaoci prilika veruju da je taj broj daleko veći.

U ovakvim sukobima, istina je jedno a objavljeno nešto drugo.

Izraelski vojno-politički kabinet je odobrio  uvođenje „klauzule 40” osnovnog zakona, što znači zvaničnu objavu rata.

Prema pisanju lista Haaretz, broj poginulih Izraelaca u sukobu sa Hamasom  je najmanje 600.

Najmanje 413 Palestinaca je ubijeno, a 2.300 je ranjeno u Pojasu Gaze, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među ubijenima je 48 dece i 41 žena, navelo je Ministarstvo zdravlja čije je sedište u Gazi, pod kontroloma Hamasa.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je najmanje 400 „palestinskih terorista“ ubijeno u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas tvrdi da nema govora o primirju sa Izraelom.

Ranije su analitičari pokušali da objasne poteze Hamasa, tačnije brojna hapšenja, kidnapovanja i zarobljavanja izraelskih vojnika i civila.  Reč je o razmeni kad za to dođe vreme. Naime, u izraelskim zatvorima se nalaze stotine Hamasovih boraca, pristalica i članova. Ako ima Hamas zarobljenike može ravnopravno da pregovara i razmenom da svoje oslobodi iz zatvora. To je i bio jedan od ciljeva akcije, ne kriju to hamasovci.

Portparol Hamasa Hazem Kasem naglašava da je prerano da se govori o „nekakvoj medijaciji, jer bojno polje određuju ko kontroliše situaciju“.

Sukobljene strane za sada odbijaju pomoć Međunarodnog crvenog krsta.

Zvaničnik iz Tel Aviva je negirao da Egipat posreduje u oslobađanju Izraelaca.

Strah da se sukob proširi po svetu opravdan je pa mnoge države obezbeđuju objekte jevrejskih zajednica i kotrolišu ulaz potencijalnih terorista.

S druge strane Iran ne krije svoju direktnu pomoć Hamasu a Tel Aviv najavljuje osvetu. Opasnost širenja sukoba je sasvim realna.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu