17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ZAPADNJACI PRENOSE VESTI O LITIJAMA U SRBIJI, NEKA PUKNU: Kolona proruskih bajkera, zastave Rusije, antizapadne parole

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Strane novinske agencije prenele su vest da se u Beogradu okupilo nekoliko hiljada ljudi protiv održavanja Evroprajda, dan uoči početka nedelje posvećene zajednici LGBTQ.

Agencija Frans prenela je da su napetosti poslednjih nedelja porasle u Srbiji, gde su organizatori Evroprajda odlučni da 17. septembra organizuju Paradu ponosa, posle nedelju dana manifestacija zajednice LGBTQ, dok vlasti, izgleda, žele da zabrane njegovo održavanje.

- Advertisement -

Francuska agencija dodaje da je među okupljenima bilo dosta vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su u povorci prošli centrom Beograda na poziv tradicionalističkih, ekstremno desničarskih grupa, čak i same SPC.

Američka agencija AP prenela je da je povorka koju je „sazvala konzervativna Srpska pravoslavna crkva i koju je predvodilo njeno sveštenstvo uključivala antizapadne parole, kao i ruske zastave i portrete ruskog predsednika Vladimira Putina“.

AP je takođe prenela izjavu patrijarha SPC-a Porfirija posle služenja „Svenarodnog molebana za svetinju braka i porodice“ ispred Hrama svetog Save u Beogradu.

- Advertisement -

Američka agencija je podsetila da su neki zvaničnici Evropske unije naveli da će se pridružiti manifestaciji Evroprajd, dok je među onima koji pozivaju srpsku vladu da poništi najavljenu zabranu i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Britanska agencija Rojters prenela je da je nekoliko hiljada vernika i desničarskih aktivista marširalo glavnim gradom Srbije pozivajući vlasti da zabrane Evroprajd.

„Kolona bajkera ​​koji podržavaju politiku ruskog predsednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu, pokrenula je motore u znak podrške masi koja je marširala do crkve Svetog Save“, dodala je agencija Rojters.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti