Zapad sprema smenu Zelenskog, otišao je predaleko

Obavezno pročitajte

Visoki zvaničnici vodećih zapadnih zemalja sve više razgovaraju o potrebi smene Volodimira Zelenskog, prenosi pres služba SVR.

„Direktor ruske spoljne obaveštajne službe S. E. Nariškin rekao je da spoljna obaveštajna služba dobija pouzdane informacije da visoki zvaničnici vodećih zapadnih zemalja sve više međusobno razgovaraju o potrebi smene sadašnjeg predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog“, navodi se u izveštaju.

- Advertisement -

 

„Zapad smatra da je šef Ukrajine otišao predaleko u stvaranju imidža beskompromisnog pristalice rata sa Moskvom.

Ako bude potrebno, neće moći da postane strana u pregovorima sa Rusijom u interesu privremenog „zamrzavanja“ sukoba i spasavanja rusofobičnog režima u Kijevu“, navodi se u poruci.

Neki zapadni lideri pozvali su Kijev nakon intervjua sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim o situaciji na frontu, piše Fajnenšel tajms , pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

 

„Zalužnijeva iskrenost iznenadila je mnoge Ukrajince, a neki zapadni lideri su čak pozvali Kijev da pitaju šta to znači i da li su pregovori sada prioritet“, rekao je izvor.

Početkom novembra Zalužni je u intervjuu za Ekonomist priznao da je ukrajinska kontraofanziva zašla u ćorsokak. On je dodao da „najverovatnije neće biti prodora“. 

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Istovremeno, Zapad optužuje Rusiju za nespremnost da se vrati pregovorima. Vladimir Putin je istakao da ako Kijev želi pregovarački proces, onda nisu potrebni teatralni gestovi, već ukidanje ukaza o zabrani pregovora. Istovremeno, naglasio je, rešenje je moguće samo ako se poštuju bezbednosne garancije Rusije.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu