ZAHAROVA OTKRILA: Evo ko je umešan u rušenje Lukašenka

Obavezno pročitajte

Zaharova se oglasila

Uključivanje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i drugih beloruskih zvaničnika na spisak građana kojima je zabranjen ulaz u neku zemlju predstavlja argument koji potvrđuje mešanje Zapada u unutrašnje poslove Belorusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Bravo! I Minsk dobija čvrst argument koji potvrđuje učešće Zapada u mešanje u unutrašnje poslove Belorusije“, istakla je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

- Advertisement -

Ranije je litvansko Ministarstvo spoljnih poslova sastavilo spisak na kome su 32 lica, uključujući i Lukašenka, kojima je zabranjen ulazak u zemlju.

Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije prethodno su ponudili svoje posredovanje za rešavanje situacije u Belorusiji.

U Litvaniji se od 11. avgusta nalazi bivši predsednički kandidat Belorusije Svetlana Tihanovska. Njena poverenica Olga Kovaljkova izjavila je da Tihanovska nije imala drugog izbora osim da napusti zemlju, kao i da su njen odlazak u Litvaniju „organizovale“ beloruske vlasti.   

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe

SourceSputnik

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Vučić srlja iz greške u grešku, pretpostavljam da nema izraelskog savetnika“

Narodni poslanik Vladeta Janković ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme pravi velike greške i da...

Još priča na sličnu temu