ZAHAROVA O NOVIM MERAMA KOSOVA: Brisel i Vašington da utiču na Prištinu

Obavezno pročitajte

Zaharova o odluci Prištine

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je odluku Prištine da zabrani ulaz vozilima koji prevoze srpsku robu ako na dokumentaciji nije naznačeno Republika Kosovo, rekavši da je to nedopustivo ponašanje i pozvala je Brisel i Vašington da utiču na vlasti da se ova mera ukine.

„Pozivamo, između ostalog i pokrovitelje Prištine, a to su pre svega Brisel i Vašington, da utiču na Kosovo kako bi se ove mere, koje mi tumačimo kao destruktivne, ukinule“, istakla je ona na brifingu u Moskvi.

- Advertisement -

Zaharova je takođe navela da je kao rezultat ove mere obustavljeno snabdevanje severa kosova proizvodima iz Srbije koji su od životne važnosti.

Zaharova

Navela je i da Beograd sa razlogom odbacuje sve zahteve Prištine da se u dokumentaciji navodi Republika Kosovo budući da takva mera nije u skladu sa rezolucijom 1244, a nije ni u skladu sa dogovorima koji su postignuti tokom minulih pregovora Beograda i Prištine.

„Smatramo takvo ponašanje kosovskih vlasti nedopustivim, jer nanosi ogromnu štetu svim građanima Kosova bez obzira na njihovu etničku pripadnost, a pored toga, nisu ni u skladu sa svim dogovorima koji su postignuti uz učešće međunarodne zajednice“, navela je.

Podsetimo, na osnovu odluke Vlade Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo od 1. juna ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Već u nedelju je sa administrativnog prelaza Merdare vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, kao i dva kamiona kraljevačkih tablica sa administrativnog prelaza Jarinje, što znači da je mera počela da se primenjuje.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu