Za šta se terete srpske snage zbog akcije u Banjskoj i kolike im kazne prete?

Obavezno pročitajte

U selu Banjska na severu tzv. Kosova ubijeni su, prema trenutnim podacima, jedan policajac tzv. Kosovske policije i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Dok je u Srbiji Dan žalosti, na Kosovu se uhapšeni Srbi suočavaju sa ozbiljnim optužbama, piše N1.

- Advertisement -

Specijalni tužilac na Kosovu saopštio je da je šest osoba zadržano zbog krivičnih dela: „Teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova“ iz člana 126 Krivičnog zakonika, „Napad na ustavni poredak Republike Kosova“ iz člana 114, „Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova“ iz člana 138 u vezi sa članom 129 i „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja“ iz člana 366 stav 1 Krivičnog zakonika.

U haosu nakon incidenta postoji mnogo različitih informacija o broju uhapšenih. Ali na osnovu saopštenja kosovskog tužilaštva, može se zaključiti da one koji budu osuđeni čekaju teške kazne.

„Teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“

Izvršiocu preti kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina, ili kaznom doživotnog zatvora, ako je izvršenje dela dovelo do smrti jednog ili više lica, ugrozilo život jednog ili više lica, bilo propraćeno teškim nasiljem ili uništenjem velikih razmera ili ugrozilo ekonomsku i vojnu bezbednost.

Ako prilikom izvršenja krivičnog dela izvršilac svesno liši života jedno ili više lica, kazniće se zatvorom od najmanje deset godina ili doživotno, prema krivičnom zakoniku.

„Napad na ustavni poredak Republike Kosova“

U krivičnom zakoniku se navodi da će onaj ko primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da promeni ustavni poredak Republike Kosovo ili da svrgne najviše institucije Republike Kosovo“ biti kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

Ko primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da spreči uspostavljanje ustavnog poretka, ili primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja uspostavi strani pravni poredak, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

A ko primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da ugrozi nezavisnost Kosova, njegov suverenitet i teritorijalni integritet, teritorijalnu celovitost i demokratski karakter države, kazniće se zatvorom od najmanje deset godina.

„Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“

Kosovski tužilac saopštio je da su uhapšeni zbog ovog krivičnog dela „iz člana 138 u vezi sa članom 129“.

Član 129, naslovljen „Izvršenje terorističkog dela“, propisuje da će osoba koja izvrši krivično delo terorizma biti kažnjena sa najmanje pet godina zatvora.

Kad je krivično delo iz stava 1. ovog člana izazvalo teške telesne povrede jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje deset godina, a kad je krivično delo iz stava 1. ovog člana dovelo do smrti jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje petnaest godina ili kaznom doživotnog zatvora.

Član 138 kaže da će onaj ko priprema izvršenje krivičnih dela iz članova 128 – 137 biti kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do pet godina.

Pripremanje krivičnog dela“ obuhvata nabavljanje ili osposobljavanje sredstava za izvršenje krivičnog dela, otklanjanje prepreka za izvršenje krivičnog dela, zajedno sa drugima dogovor, planiranje ili organizovanje izvršenja krivičnog dela, kao i sve druge aktivnosti koje stvaraju uslove za neposredno izvršenje krivičnog dela, ali koje same po sebi nisu krivično delo“, navodi se u zakoniku.

Ko pošalje ili unese odnosno iznese sa teritorije Kosova oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal za izvršenje jednog ili više krivičnih dela, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od pet do 15 godina.

Ko u nameri izvršenja jednog ili više terorističkih akata pošalje odnosno prebaci oružane grupe ili unese opremu ili druge materijalne resurse na Kosovo ili ih izvede odnosno iznese iz nje, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od deset do dvadeset godina.

„Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja“

Ko drži u vlasništvu, kontroliše ili poseduje oružje u suprotnosti sa važećim zakonom koji uređuju takvo oružje, kazniće se novčanom kaznom u iznosu do 7.500 evra ili kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Ako krivično delo iz stava 1. ovog člana uključuje više od četiri komada oružja, ili više od 400 metaka, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od dve do deset godina.

Oružje u vlasništvu, kontroli ili posedu, u suprotnosti sa odredbama ovog člana biće oduzeto, piše u kosovskom krivičnom zakoniku.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu