30.9 C
Belgrade
sreda, 28 jula, 2021

VUČIĆU, ŠTA RADIŠ TO? EU proteruje migrante dok u Srbiji pomaže njihovu zaštitu i pristup obrazovanju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Danas je potpisan Ugovor o podršci EU u upravljanju migracijama – Druga faza unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa komesarkom EU za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson.

Johanson je na početku obraćanja rekla da zaista ceni to što je danas potpisan ugovor sa Srbijom, kao i da smo mi pokazali da smo pouzdan partner kada je reč o migraciji i da se sa poštovanjem ophodimo prema njima.

– Ja vam čestitam na naporima da vakcinišete migrante.

- Advertisement -

– Tu sam da vam prenesem poruku da EU želi da Srbija bude njen deo i ovde smo razgovarali o temama iz mog portfelja.

– Mi smo danas prisustvovali potpisivanju ugovora kojim EU nam daje značajan novac za podršku kapacitetima za migrante. To je važna stvar za nas jer mi ulažemo naš novac u sve to. Ja sam zahvalan što je taj naovac dodeljen Srbiji.

Predsednik je u obraćanju kazao koliko je nelegalnih ulazaka sprečeno i dodao da je najveći pritisak sa teritorije Severne Makedonije.

- Advertisement -

– Razgovarali smo o našoj saradnji sa Fronteksom, ali i kako da poakžemo dodatni stepen solidarnosti.

Vučić je naglasio da je Srbija sve migrante u prihvatnim centrima vakcinisalia.

– Mi smo danas razgovarali i o drugim važnim pitanjima, o vladavini prava, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsednik je obavestio gospođu Johanson o akcijama koje smo napravili i sa činjenicom da od februara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i dodao da mnogo toga treba da se uradi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– Ukazao sam na našu punu posvećenost, ali i dostavio i izveštaj, šta je to što je Srbija uradila u poslednjih pet ili šest meseci, kako bi mogla da otvara nove klastere i nova poglavlja. Mislim da ljudi u EU to primećuju, a kada ćemo biti nagrađeni nije na nama – rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da mi imamo obavezu da brinemo o migrantima u Srbiji, da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude.

– Na današnji dan u Srbiji je u prihvatnim centrima 3977 lica – rekao je Vučić i dodao da je to trostruko manje nego u pojedinim trenucima.

Sastanak je počeo u 14 i 15 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega će Vučić prisustvovati potpisivanju Ugovora o podršci Evropske unije u upravljanju migracijama – Druga faza unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju.

Ugovor su potpisali Jadranka Joksimović, Sem Fabrici i Lidija Marković

Ugovor će potpisati ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti