26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

VUČIĆEVI TABLOIDI: Putin Srbiji zabio nož u leđa

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao se na Kosovo prilikom razgovora sa generalnim Sekretarom UN-a Antonijom Guterešom, rekavši da Donjeck i Lugansk imaju pravo na nezavisnost.

Putin je istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

- Advertisement -

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da DNR i LNR imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“.

PROČITAJ JOŠ

Već izvesno vreme tabloidi u Srbiji, pogotovo oni bliski aktuelnoj vlasti, pišu tako da se udaljavaju od Rusije i kao da „pripremaju teren“ za uvođenje sankcija. Tako se i izjava Putina našla na udaru kritika onih koji su koliko juče bili najglasniji u veličanju njegovog lika i dela. Ukoliko tabloidi funkcionišu kao lutke naprednjačkih trbuhozboraca, kroz današnje naslovne strane moglo bi se naslutiti u kom pravcu će se dalje kretati spoljna politika Srbije. 

Informer, koji je pre nekoliko godina spremio bilborde dobrodošlice za predsednika Rusije, uz „Spasibo Putin“, ovog puta piše da se „svetski sukob preko naših leđa“ odvija. Naslov kaže da „Putin igra na Kosovo“, a odmah ispod stiže i objašnjenje kako se pozvao na odluku iz 2009. koja je „doneta zaslugom Vuka Jeremića“. Najeksplicitniji je Srpski telegraf, koji preko cele naslovnice piše da je „Putin zabio nož u leđa Srbiji“, dodajući kako je „trampio Kosovo za Donbas“. 

- Advertisement -

1 / 6 Kurir piše kako je reč o „Golom interesu“, objašnjavajući da „Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu“.  Alo i Novosti se fokusiraju na reakcije komšija, pa tako pišu o tome da se napada Vučić zbog izjave Putina, odnosno da se zbog iste slavi u Prištini, Zagrebu i Sarajevu.

 Urednici Objektiva nisu bili sigurni šta bi istakli, pa je Putin smešten u ugao naslovne strane, uz poruku da „Putin priznaje Kosovo“ i nadnaslov „Nož u leđa“. Ovu temu su obradili na četiri strane.  Ovo nije ništa novo, ukazao je nedavno za 021.rs politikolog Dejan Bursać, objašnjavajući tabloidnu transformaciju u izveštavanju o Draganu Đilasu zbog razgovora sa Aleksandrom Vučićem. On je ukazao na to da su tabloidi u poslednjih nekoliko nedelja vrlo jasno počeli da se određuju protiv Rusije, „očigledno pripremajući javnost i za promenu spoljnopolitičkog stava Srbije“. 

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: