27.8 C
Belgrade
četvrtak, 16 septembra, 2021

ODBRANA I POSLEDNJI DANI: Vučićeva mama Merkel odlazi u opoziciju, panika u redovima SNS!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Samo pet nedelja pred savezne izbore u Nemačkoj, na pomolu je veliki preokret, jer su, prema poslednjim istraživanjima, Socijaldemokrate (SPD) sustigle CDU/CSU Angele Merel i njenog prilično bledog i neuverljivog naslednika, Armina Lašeta.Rejting stranaka u Nemačkoj pred septembarske izboreRejting stranaka u Nemačkoj pred septembarske izbore, Merkelova je u opoziciji

Sva istraživanja ukazuju na kontinuirani pad podrške vladajućim demohrišćanima, čiji kandidat za kancelara, lider stranke Armin Lašet, do sada nije uspeo da ubedi javnost da je dostojan naslednik Merkel, koja je objavila da se povlači nakon 16 godina na funkciji.  

Hrišćanske demokrate (CDU), prema istraživanjima, podržava samo 22 odsto stanovništva, u poređenju sa 29 odsto prošlog meseca. Socijaldemokrate (SPD), nošene popularnošću svog kandidata za kancelara, ministra finansija, Olafa Šolca, skočile su na 22 odsto i izjednačile se sa CDU/CSU, iako je proletos njihov rejting bio samo 15 odsto. Zeleni, za koje su mnogi tvrdili da će na izborima biti stranka  broj 2, stabilizovali su se na 18 odsto dok su liberali (FDP) na 13 odsto.

- Advertisement -

Ukoliko se rezultati istraživanja potvrde i na glasačkim kutijama, takav rezultat bi zakomplikovao nemačku koalicionu matematiku, forsirajući trostrani postizborni savez, prvi put od prvih godina posleratne republike Nemačke. To bi moglo da znači da će demohrišćani nakon godina dominacije otići u opoziciju, a da će novu Vladu činiti izrazito proevropska koalicija Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i LIberala (FDP).

– CDU i CSU treba da se odmore u opoziciji. Oni su vladali ovom zemljom dovoljno dugo – rekao je Šolc tokom izborne kampanje, u ponedeljak u Karlsrueu. Ukoliko se to dogodi podrška Merkelove Vučiću će se istopiti, jer će Merkel imati probleme unutar stranke.

Olaf Šolc je ministar finansija i vicekancelar Njemačke od 14. marta 2018. godine, a pre toga bio je gradonačelnik Hamburga od 2011. do 2018. godine, i zamenik lidera Socijaldemokratske partije (SPD) od 2009. do 2019. godine. Član Bundestaga je od 1998. do 2011. godine. U avgustu 2020. Socijaldemokrate su odlučile da ga nominuju za kandidata za kancelara Nemačke na saveznim izborima. Malo po malo, od tada kreće njegov politički uspon i oporavak SPD, a njegov lični rejting kao kandiodata za kancelara je daleko ispred svih ostalih.   

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti