Vučić: Srbija i Severna Makedonija nemaju više otvorenih pitanja

Obavezno pročitajte

VRANjE – Predsednik Srbije Aleksandar VUčić izjavio je danas da Srbija i Severna Makedonija nemaju više nikakvih otvorenih pitanja i da samo postoji želja da se sarađuje bolje i više.

On je nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Penderovskim, u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, zahvalio patrijarhu Porfiriju na istorijskoj odluci Srpske pravoslavne crkve, donetoj prošle godine „na dobrobit dva naroda“.

- Advertisement -

„Mi Srbi volimo Makedonce i Severnu Makedoniju, ništa ne tražimo, ništa nam nije potrebno osim da sarađujemo još bolje i više. Nemamo mi te začkoljice ko je šta i kome ispred ili unutra rekao ili nije“, dodao je Vučić.

On je Penderovskom čestitao državni praznik Severne Makedonije, srpskim pravoslavnim vernicima veliki praznik Svetog Iliju, a svim Makedoncima čestitao je Ilinden na makedonskom jeziku.

 „Želim vam srećan praznik i da se uvek osećate da ste dobrodošli bilo gde na teritoriji Srbije, znam da to osećate kao svoju zemlju, kao što mi vas osećamo kao svoju braću i osećamo se kao kod svoje kuće kada smo kod vas u poseti“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski obišli su danas manastir Prohor Pčinjski.

Njih su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije koji je iguman manastira.

Pendarovski je položio venac kod spomen česme u porti manastira.

Posle obilaska uslediće zajednički sastanak i obraćanje dvojice predsednika.

(Tanjug – S.A.)

Pendarovski je u radnu posetu Srbiji došao na dan kada Severna Makedonija obeležava Ilindan – Dan Republike, a u Prohoru Pčinjskom održano je prvo zasedanje ASNOM-a (Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije) što se u toj zemlji smatra početkom državotvornosti, prenosi Tanjug.

Amerika vidi Evropu kao inferiorni faktor

U manastiru je prethodno održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve u prisustvu vernika.

Potvrdili smo veoma dobra odnose dve zemlje

VRANjE – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, da su danas potvrđeni izuzetni odnosi koji postoje između dve zemlje.

„Mi smo ne samo prijatelji, već kao narodi imamo bratske odnose, ili sestrinske, pošto je još lepše tako reći, ali verujem da će se ti odnosi i dalje razvijati“, istakao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kazao je da je trgovinska razmena dve zemlje 1,5 milijarde evra na godišnjem nivou i izrazio uverenje da će i dalje da raste.

„Mnogo toga zajednički radimo da poboljšamo životni standard građana obe zemlje“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije ispred manastira Prohor Pčinjski razgovarao sa građanima

VRANjE – Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ispred manastira  Prohor Pčinjski danas je dočekao veliki broj građana okolnih mesta sa kojima je razgovarao uoči dolaska predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog.

U razgovoru sa predsednikom građani su izneli svoje lokalne probleme, vezane za put i vodu, a više njih mu je uručilo pismene molbe, dok mu je jedan od građana poklonio ikonicu sa porukom „da ga čuva“.

Vučić je preneo da su meštani sela Jablanica tražili put i to s pravom, jer ga nemaju 80 godina, te preneo da će od ponedeljka mašine stići i da će početi da se radi na poboljšanju uslova u tom delu Srbije.

Vučić je primetio i da je u Jablanici prvi put posle 35 godina rođeno dete, preneo je Tanjug.

Pendarovski: Nadam se da će opstati tradicija proslave Ilindena u Prohoru Pčinskom

PROHOR PČINjSKI – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas, prilikom posete Manastiru Prohor Pčinjski, da se nada da će opstati dobra tradicija proslave Ilindena, najvećeg državnog praznika te zemlje, „na mestu gde je makedonska republika formirana“.

On je naveo da se nada da će se sledeće godine na istom mestu ponovo proslaviti Ilinden, kako bi se odala pošta najvećim nacionalnim velikanima Severne Makedonije.

Pendarovski je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom ličnom zalaganju da Severna Makedonija svoj najveći državni praznik slavi na mestu na kojem je formirana, kao i na tome što on lično ove godine predvodi srpsku delegaciju.

„Prva makedonska republika je formirana u ovom manastiru koji se sada nalazi na teritoriji Srbije. Kada je formirana, to je bila jedna državna zajednica“, rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za medije sa Vučićem, prenosi Tanjug.

On je dodao da, i pored toga što se manastir nalazi u drugoj državi, to ne znači da Makedonci ne treba da dolaze u Prohor Pčinjski i da odaju poštu onima koji su osnovali makedonsku republiku.

Naglasio je da je Ilinden od najvećeg značaja za Severnu Makedoniju i njen narod.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu