VUČIĆ SE OBRATIO IZ PARIZA: Traže sve, ovo je besmisleno

Obavezno pročitajte

– Albanska strana izašla je sa zahtevima koje smo pažljivo zapisali. Traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, Ustava Kosova, uzajamno priznanje, članstvo u UN, da ostale zemlje EU prizaju Kosovo, a tek onda će se baviti nestalima i pitanjem štete. Ako je to suština, onda je sve besmisleno – kaže Vučić.

Ističe da je spreman da razgovara o poboljšanju odnosa, ali neće biti razgovora o priznavanju ultimatuma.

- Advertisement -

– Zahvalan sam evropskoj posvećenosti rešavanju problema i spremni smo na razgovore. Očekujemo nastavak dijaloga u četvrtak, ali očigledno da ćemo imati mnogo posla i teških zadataka – kaže Vučić.

– Bićemo izloženi velikim očekivanjima evropskih partnera i predstoji nam, umesto sutrašnje većere, idemo nazad. Imamo u nedelju video konferenciju, a onda i nastavak dijaloga – kaže predsednik.

Na pitanja novinara, Vučić kaže da su Francuska i Nemačka bile korektne, ali da treba imati u vidu da su priznali nazavisnost KiM.

– Oni razumeju našu poziciju, Merkel i Makron su iskusni političari i znaju šta je realno a šta ne. Od njih dvoje nismo bili izloženi pritiscima i trudio sam se da na hrabar način odgovorim na ultimatume. Mislim da su Makron i Merkel to razumeli. U svakom slučaju, moramo da naučimo da razgovaramo sa onima koji ne žive u realnosti – rekao je predsednik novinarima.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić kaže da, koliko je razumeo, ide se u dijalog pod pokroviteljstvom EU i vođstvom Lajčaka, ali mu nije jasno ko će se sa albanske strane pojaviti na dijalogu.

– Ozbiljni ljudi ne beže sa pregovaračkog stola – kaže Vučić.

Na pitanje da li su SAD umešale prste, Vučić kaže da ne želi da se meša u odnose SAD i EU. Isitiče da je danas naveo šta je sve što je srpska strana ispunila iz Briselskog sporazuma, a da, kada se ulazi u razgovore, sporazumi se prilagođavaju zakonom država.

– Rekli su da ZSO nije u skladu sa njihovim ustavom, a potpisali su ga 2013. godine. Ako to nisu u stanju da ispune, onda ne znam šta jesu. Počelo je, biće teško – kaže predsednik.

SourceEspreso

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: