14.3 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

VUČIĆ SA ŠOLCOM: Srbija će biti čvrsto opredeljena za evropski put

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da će Srbija biti čvrsto opredeljena za evropski put. 

On je dodao da je Srbija dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Vučić je rekao da je su „temeljno i detaljno“ razgovarali o odnosu Beograda prema Rusiji u svetlu njene invazije na Ukrajinu.

- Advertisement -

Ono u šta nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu. Srbija će biti čvrsto opredeljena za taj put iako ankete pokazuju da u Srbiji to nije najpopularniji put. Bili smo pod sankcijama čitavu deceniju i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumela poruku i Nemačke i svih ostalih„, kazao je Vučić. Odgovarajući na pitanje zašto se Beograd nije pridružio sankcijama EU protiv Rusije, Vučić je naveo da se Srbija u Ujedinjenim nacijama „izjasnila nedvosmisleno i jasno po pitanju pravne i političke prirode sukoba u Ukrajini“. 

Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano, za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31 (u pregovorima sa EU) i imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa odlukama EU. Kancelar Šolc je bio vrlo jasan, na vrlo snažan način je ponovio zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem„, dodao je Vučić. 

Šolc: Napredak u dijalogu Beograda i Prištine važan, jednostrani potezi tu nisu od koristi 

- Advertisement -

Kancelar Nemačke Olaf Šolc istakao je danas u Berlinu značaj napretka u dijalogu Beograda i Prištine uz ocenu da sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane i jednostrani potezi nisu od koristi. On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za medije rekao da je razgovor bio plodotvoran, a dijalog je bio ključna tema. „Napredak u dijalogu od ogromnog je značaja, kako za trajno očuvanje mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi, tako i za proces evrointegracija obe zemlje. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan progres u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma.

Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovanje. Jednostrani potezi tu nisu od koristi„, rekao je Šolc novinarima u Berlinu. Kako je ocenio, na putu ka članstvu, za Srbiju je najvažnije da dosledno ostane na putu sprovođenja reformi i da ostvari napredak naročito u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavine prava „Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, u interesu regiona i Evropske unije je da one budu punopravne članice EU„, rekao je i dodao da će se založiti da članstvo tih zemalja bude obećanje koje će ispuniti. 

Najvažniji projekat u kontekstu evrointegracija je, dodao je, uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta. Jedna od tema sastanka bila je, kako je naveo, reakcija na „brutalan rat Rusije protiv Ukrajine koji još traje“. „Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku i da istaknemo da ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. To je posebno teška situacija i upravo u takvim vremenima ubeđen sam da svi koji su u istom taboru moraju pružati jedni drugima podršku„, rekao je on. 

Vučiću je, dodao je, izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH i secesionističkih nastojanja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. „U BiH je sada više nego ikada važno da se zauzmu svi konstruktivni partneri za bolji razvoj„, dodao je.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti