15.8 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

VUČIĆ PRAVI NOVU PREVARU: Rio Tinto otišao samo da bi se vratio posle izbora!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ni ekolozi u Srbiji nisu u jednoj koloni. Dok jedni sutra idu na sastanak u Vladu Srbije, drugi najavljuju nove proteste u četvrtak. Ono što im je, međutim, zajedničko jesu zahtevi – zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji. Tek kada to Vlada ispuni, poručuju, slaviće konačnu pobedu.

Jadar nisu dali – nakon meseci borbe meštani Gornjih Nedeljica okupili su se da proslave malu, ali značajnu, pobedu.

- Advertisement -

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar poručuje da su, ipak, još na oprezu.

„Nama je stvarno dosta bilo kakve igre, mi čuvamo svaku njihu i vodimo računa o svemu. Dokle god ne budemo videli da se Rio Sava povukla sa terena, da je Uredba počela papirološki da se sprovodi do kraja, mi nećemo odustati“, ističe ona.

To će sutra predsenici Vlade, na sastanku, i poručiti. I dodati još jedan zahtev – da Vlada zabrani istraživanje litijuma u Srbiji.

- Advertisement -

„Ja ne znam kako više da formulišemo. Ili da gospoda iz Ministrastva za zaštitu životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike okače spiskove kojim su sve firmama dali istražna prava, da ne lupamo više mi glavu ko je Volt, ko je Dendi, ko je Jadar Litijum. To je neverovatno, to niče kao pečurke“, kaže Petković.

Nedopustivo da se problem samo premosti do izbora

Da bi se to sprečilo jedino rešenje je zabrana iskopavanja litijuma u Srbiji, poručuje Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“.

„Zabrana od 20 godina se smatra dugoročnom merom. Nama je u redu i stalna zabrana. Ono što nam nije u redu jeste ono što je predsednik predlagao, a to je zabrana od godinu dana, jer to služi samo da se ovaj problem premosti do izbora, a da se onda reaktivira“, strahuje Manojlović.

savo manojlović
Izvor : N1

Opasnost da se Rio Tinto vrati u Srbiju leži i u tome što je pored ukidanja prostornog plana za projekat „Jadar“, Ministarstvo za zaštitiu životne sredine moralo da ukine i svoju saglasnost na osnovu koje je taj plan i donet.

„Ovako potpuno ispada da je Rio Tinto zaista oteran iz političkih razloga. Rio Tintu se time daje argument u odšteti protiv Srbije. Druga bitna stvaka je – ne možete oterati Rio Tinto, a dovesti neku drugu kompaniju, ili kompaniju iza koje će skriveno stajati Rio Tinto“, kaže Manojlović.

Da druge kompanije samo čekaju svoju priliku, upozoravju i drugi ekološki aktivisti. Podsećaju i na izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel koja je u oproštajnoj poseti Beogradu poručila da je i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti