22.8 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM: Ugovor o gasu na tri godine, biće povoljno

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o bilateralnim odnosima i ceni gasa.

- Advertisement -

Vučić je prilikom obilaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve rekao da Srbiju očekuju teška jesen i zima. Po njegovim rečima, Srbija mora da obezbedi dovoljne količine energenata kako bi bila obezbeđena „topla zima za građane“, a ukazao je na to da žitna kriza postaje veliki problem za ceo svet.

Kako navodi, sa Putinom je razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta u Srbiji. Vučić kaže i da je sa Putinom dogovorio da cena gasa za Srbiju bude povoljna.

- Advertisement -

„Imali smo veoma dobar razgovor. Najvažnija tema su bili naši bilateralni odnosi. Za nas je bio važan istek gasnog sporazuma posle destogodišnjeg trajanja. Ono što mogu da vam kažem to je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni za Srbiju. Dogovorili smo da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će formula ostati ista, tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje nam da sa Gaspromom dogovorimo sve o količinama“, poručuje predsednik Srbije.

Srbija će, dodaje on, po pitanju snabdevanja gasa imati sigurnu zimu. On najavljuje i da će Srbija plaćati tri puta manje cenu gasu u odnosu na ostatak Evrope. 

„U zavisnosti od razgovora sa Gaspromom, moći ćemo da vam kažemo koliko će nas tačno koštati prosečan kubni metar. U svakom slučaju, kad ovo izračunate, to je gotovo tri puta manje nego što će plaćati svi ostali u Evropi. Zimi će to biti i do 12 puta manje“, kaže Vučić. 

On je u razgovoru sa njim rekao i da se Srbija nada da će mir u Ukrajini što pre biti uspostavljen.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti