-7 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

PREDSEDNIK NA SAHRANI PATRIJARHA: Vučić nije poslušao Vučića od pre deset godina!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon sahrane patrijarha srpskog Irineja, polemiše se i o tome ko je i da li na njoj trebalo da govori. Ta dilema traje, čini se, više od decenije, jer je i pre jedanaest godina tadašnja opozicija, a sadašnja vlast kritikovala Borisa Tadića zbog govora na sahrani patrijarha Pavla. Tačnije Vučić.

Srbija je u poslednjih jedanaest godina ostala bez dva vrhovna poglavara Srpske pravoslavne crkve. Smrt patrijarha Pavla bila je povod tadašnjim opozicionim političarima da kritikuju predsednika Borisa Tadića što je govorio na sahrani.

„Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto ni da govori posle vaseljenskog patrijarha“, govorio je 2009. godine Aleksandar Vučić.

- Advertisement -

„Trebalo je da pomogne i učini sve, svi državni organi su morali da učine sve da to bude organizovano na najbolji način, i da se ne pojavi nigde osim pored odra patrijarha srpskog gospodina Pavla, i da pošalje saopšenje čim je nastupila smrt“, rekao je tada on.

Telo srpskog patrijarha Pavla bilo je ispred Hrama Svetog Save, a sahrani je prisustvovao i tadašnji državni vrh na čelu sa predsednikom Tadićem.

- Advertisement -

„Ja sam, dakle, tog trenutka u ime građana Srbije, zahvalio svima koji su došli u našu zemlju. Bilo je i stranih državnika, verskih poglavara, i samo jednu dve reči sam rekao o tome kako sam razumeo delo i misiju patrijarha Pavla“, kaže Tadić za N1.

Ceo govor tadašnjeg predsednika na sahrani patrijarha Pavla glasio je: „Verujem da delim mišljenje građana Srbije izražavajući zahvalnost njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu što je uvek postojao, i što postoji ispred svih nas svojim delom, i svojim rečima da uvek budemo ljudi, i da nikada na zlo drugih ne odgovorimo zlom u sebi. Pokoj duši patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.“

Deceniju kasnije Aleksandar Vučić se našao kao predsednik države u istoj situaciji. Nije poslušao Aleksandra Vučića od pre deset godina koji se zalagao za to da državnici na sahrani patrijarha ne govore.

„Samo hoću ljudima da kažem na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me je i rekao: ‘A je l’ moram, Aleksandre, da idem u bolnicu?’ – takav je to čovek bio – ‘Slušao sam te juče na televiziji kada si govorio koliko bolesnih imamo, zašto ja da zauzimam nečiju postelju?’ Kada smo se dan kasnije čuli samo je pitao: ‘Je l’ sve pod kontrolom, je l’ sve u redu u zemlji i rasejanju’, a treći put je rekao: ‘Ne brini, sa mnom će biti sve u redu, nego vidi da oko Srpske i oko Kosova mi uradimo sve što možemo’“, ovo je samo mali deo govora predsednika Vučića na sahrani patrijarha Irineja.

Bivši predsednik pažljivo ga je preslušao i kaže da je Vučić i sahranu patrijarha zloupotrebio u svrhu uzdizanja sebe.

„To ne da nije izgledalo državnički, nego je bilo sa one strane svake pristojnosti i državničkog nastupa. Vučić će svaku svoju reč, uključujuči i napad na mene kada sam se obratiio povodom smrti patrijarha Pavla, pojesti ovog trenutka samo da bi to instrumentalizovao i upotrebio za očuvanje vlastite vlasti“, smatra Tadić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti