VUČIĆ NAJMANJE 8 PUTA NAJAVIO ODLAZAK SA ĆELA SNS: Hoće li sada zaista otići?

Obavezno pročitajte

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sazvao je vanrednu sednicu stranačke skupštine za 27. maj, a ranije je najavio da od tog datuma neće više biti na čelu Srpske napredne stranke, ali da će ostati član. Ovo nije prvi put da Vučić najavljuje povlačenje sa čela stranke, a hoće li sada zaista i otići sa tog mesta i šta je smisao brojnih najava ustupanja čelnog mesta vladajuće stranke nekom drugom?

Sudeći prema ranijim, bronim najavama posle kojih se nije povukao sa mesta predsednika SNS, a onda i brojnim molbama članstva da se na tom mestu, ipak, zadrži, možda je lako pretpostaviti šta će se dogoditi i ovog puta. Mada, poslednja najava zvučala je ozbiljnije nego bilo koja ranije.

- Advertisement -

Vučić je, naime, najavio skoro formiranje Narodnog pokreta za državu, 28. juna, na čijem bi čelu trebalo da bude. Pre toga, kako je rekao, na Skupštini SNS, 27. maja, povući će se sa čelne funkcije u partiji. Istakao je da ne zna ko će biti njegov naslednik, jer figuriraju tri-četiri imena koja i dalje nisu poznata javnosti.

„Taj pokret koji je on bude formirao će verovatno samo biti zamena za njegovo mesto predsednika stranke. Dakle, on i ako ode sa čela SNS, pitaće se i dalje, jer će se SNS ili ljudi iz SNS, za koje on smatra da treba da budu deo tog pokreta, učlaniti u pokret, pa će se onda u okviru pokreta donositi odluke koje će poštovati i slediti Srpska napredna stranka, a u tom pokretu će odluke donositi Aleksandar Vučić. Tako da će on ispuniti samo obećanje, formalno neće biti predsednik stranke, ‘napustio sam SNS, sad sam predsednih svih građana’, a sa druge strane zadržaće sve poluge moći, uključujući i onu najvažniju funkciju – da se pita u SNS“, oocenjuje novinar Nova.rs Vojislav Milovančević.

Prisetimo se sada koliko je puta Vučić najavljivao povlačenje sa mesta predsednika SNS, na kom je već 11 godina. Takve najave traju od trenutka kada je pre šest godina postao predsednik Srbije. U julu 2017. najavio je da će na početku 2019. napustiti najvišu stranačku funkciju.

„U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019. kada planiram da izaberem naslednika… Da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je predsednik Vučić 10. septembra 2017. godine.

A u februaru 2018, Vučić je izjavio da će predsednik SNS biti „još najviše godinu dana“.

„Predsednik sam i Srpske napredne stranke još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana, do sledećeg kongresa odnosno skupštine Srpske napredne stranke“, poručio je Vučić.

U oktobru 2019, kada je već uveliko trebalo da se povuče sa čela stranke, rekao je da će „uskoro uslediti promena“.

„Svakome ćete se obradovati i radovati mnogo više nego meni. Ne sekirajte se uskoro će biti tako“, obećao je tada.

Godina 2020, mesec dana pre izbora u junu, usledilo je još jedno obećanje o povlačenju sa stranačke funkcije.

„To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona i izbori, ali ćemo svakako to ove godine da završimo“, istakao je lider SNS.

Ipak, ostao je predsednik SNS. Pred kraj 2021. godine Glavni odbor SNS predložio je da se na partijskom kongresu „ne bira predsednik partije, nego da se to uradi na proleće, posle izbora za predsednika Srbije“. Prošli su predsednički i parlamenetarni izbori, a odmah nakon njih, Vučić je ponovo najavio odlazak sa stranačke funkcije. Ovog puta 2022. godine.

“To sad zavisi od nekih drugih pitanja, samo u kom će mesecu biti. Ali to svakako sledi. Ove godine. To sam već rekao više puta. To sad oko samog meseca zavisi od drugih nekih stvari, oko drugih nekih ideja koje sada postoje”, rekao je on.

Na kraju te, 2022. godine Vučić izjavljuje da, tada, zbog celokupne situacije u Srbiji, nije zakazana izborna skupština stranke i da će nakon tog procesa on napustiti čelnu funkciju.

„Već je izabrano 15 opštinskih odbora u Beogradu od 17, ne znam koliko po Srbiji, ali kada se taj proces završi, idemo na skupštinu i ja više neću biti predsednik SNS“, ponovio je on.

A na samom početku 2023. nastavio je sa najavama odlaska sa najviše stranačke funkcije.

“Ja čekam da zakažu kongres. Pošto su završeni izbori u najvećem broju opštinskih odbora SNS, očekujem sad zakazivanje kongresa, da im ispunim to“, najavio je Vučić.

Bilo je to najmanje osam najava Vučićevog povlačenja sa čela SNS, od kada je postao predsednik države. Iako Zakon o predsedniku ne zabranjuje da predsednik države bude i predsednik stranke, u Ustavu jasno piše koje su nadležnosti predsednika, a sve to dovodi do zaključka da su te dve funkcije nespojive.

U Ustavu se navodi da predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, ali i da izražava državno jedinstvo. Odnosno, predsednik Republike trebalo bi da bude predsednik svih građana.

„Do pre godinu, čini mi se, samo tri predsednika u Evropi je istovremeno obavljalo funkciju. Ako govorimo o demokratskoj političkoj kulturi, verovatno bi za razvoj demokratije u jednoj državi, za jačanje državnih institucija, bilo dobro da do tog preklapanja ne dolazi“, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević.

Da podsetimo, Tomislav Nikolić jedini je predsednik države koji je dolaskom na to mesto podneo ostavku na mesto predsednika stranke. Ali zbog toga je, kako se ispostavilo, izgubio uporište u stranci, a posle isteka mandata predsednika države, gotovo je i nestao iz političke javnosti.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: