Vučić: Isplaćujemo unapred plate, penzije i druga davanja Srbima na Kosovu

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti oko 22 miliona evra unapred na ime plata, penzija i drugih davanja.

„Mi smo unapred krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu i Metohiji, mnogo pre nego što je vreme za isplatu februarskih davanja. Do 12 sati smo negde oko pet miliona već uspeli da isplatimo“, rekao je Vučić u obraćanju medijima u Beogradu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara.

- Advertisement -

On je kazao da su svi potpisani sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine podrazumevali pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti – zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo.

„Ovo pravo se nijednim aktom nije dobvodilo u pitanje“, rekao je Vučić.

Podsetimo, juče je na Kosovu počela primena uredbe centralne banke kojom je jedina dozvoljena valuta – evro.

Vučić je prethodno, u utorak uveče, održao hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije kako bi se dogovorili o narednim koracima koje će Beograd preduzeti zbog ukidanja dinara na Kosovu.

Predsednik Srbije se tim povodom juče sastao i sa ambasadorima Kvinte – Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, šefom delegacije Evropske unije, kao i predstavnikom ambasade SAD u Beogradu – a posle tog sastanka, medijima je stigla kratka objava.

„Kabinet predsednika Srbije obaveštava javnost da neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je održao sa predstavnicima EU. Svaka formalna reč bila bi suvišna“, poručeno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić saopštio je o mogućim posledicama odluke vlasti u Prištini da ukinu dinar, juče razgovarao i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kaka javlja reporterka N1 iz Kosovske Mitrovice, u opštinama na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom juče se ništa nije promenilo i dinari su i dalje u opticaju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu