18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

Vučić doživeo nervni slom zbog čestitke Zorane Mihajlović Bajdenu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sa administracijom Donalda Trampa u Srbiji je splasnuo antiamerikanizam i sa te strane je racionalno bilo obožavati Trampa, ali ako pogledate šta je novoizabrani predsednik Amerike Džo Bajden govorio o Srbiji jasno je zašto postoji nervoza u Beogradu zbog njegove pobede, ocenili su večeras učesnici „Utiska nedelje“ novinari Zoran Panović, Nikola Tomić i Ljiljana Smajlović.

Na konstataciju da su izbori u SAD bez dileme događaj nedelje pitanje je kakve to veze ima sa nama i zašto sudbinu Trampa vezujemo za sudbinu Aleksandara Vučića.


Napominjujući da nije imao svog kandidata na predsedničkim izborima u SAD, novinar “Danasa” i programski direktor Demostata Zoran Panović je rekao da je relaksacija odnosa sa SAD koje je doneo Tramp doprinela tome da je možda bolje bilo za Srbiju da je on pobedio.

vučić,
- Advertisement -

“Sa ovom administracijom taj antiamerikanizam je splasnuo i sa te strane je racionalno obožavati Trampa”, rekao je on, dodajući da je postojala neka mistifikacija Trampa i “fama da on sleti u Beograd kao neki pandan kultu Klintona na Kosovu”.

Što se tiče Bajdena on je, kako kaže, naš stari znalac koji je govorio da Srbija treba da ojača evropski put, da je ZSO obaveza Prištine, ali i da je nezavisnost Kosova gotova stvar.

“Bitno je šta je potpisano u Vašingtoniu. Možemo pretpostaviti da Izrael sigurno neće povući priznaje Kosova, što je Tramp izgubio, ali videćemo šta će biti sa ovom međunarodnom korporacijom za ekonomski razvoj koja je ovde dobila svoju kancelariju”, konstatovao je Panović.

- Advertisement -

Ljiljana Smajlović smatra da je Trampova administracija odigrala veliku ulogu za Srbiju, ali da je on četiri godine bio demonizovan bez razloga, da su ga neopravdano napadali, i da iako je grotesktan i bizaran lik, ipak jedna od najzanimljivijih ličnosti na američkoj političkoj sceni.

Kada je reč o poređenju Trampa i Vučića, Smajlović smatra da joj se čini da u Srbiji postoji jedan deo javnosti koji sve što se dešava u svetu gleda na način da li to može biti iskorišćeno protiv Vučića, može li da mu naškodi i ako hoće onda će se obradovati ako su protiv njega.

Na pitanje da li je na mestu poređenje da Vučić kao ni Tramp sa vlasti neće otići mirnim putem, ona kaže da će Tramp otići bez problema, a da je njegov zahtev za ponovnim brojanjem glasova legitiman.

“Nema ništa sporno u tome da se ponovo prebroje glasovi”, rekla je ona.

Na pitanje zašto je predsednik Srbije sinoć doživeo “mini nervni slom” i zgranuo građane Srbije poručivši im da “sram bilo one koji se raduju što će pobedom Bajdena Srbiji biti loše”, novinar “Vremena” Nikola Tomić je šaljivo odgovorio da ga je “možda iznervirala Zorana Mihajlović svojom Instagram čestitkom Bajdenu i to pre njega samog”.

On je ukazao da to obraćanje nije bilo u redu, da državnik ovako ne bi trebalo da se izražava i da on treba da radi na smirivanju, a ne podgrevanju političkih tenzija.

Tomić smatra i da nema sličnosti izmešu Trampa i Vučića.

“Postoji jak emotivni naboj koji emituju i jedan i drugi, ponekad slaba kontrola karaktera i temperamenta”, rekao je on, dodajući da postoji veća sličnost između Vučića i Orbana, kao i Vučića i Kašćinskog.,

Komentarišući Bajdenovu pobedu, Tomić je rekao da postoje razlozi za nervozu u Beogradu i da ga brinu njegove poslednje izjave , kao što su da je cilj sporazuma Prištine i Beograda međusobno priznanje i da Vašingtonski sporazum nije katastrofalno loš, ali da očekuje da je to potvrda nezavisnosti Kosova.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti