VUČEVIĆ: Jedino Vučić može da pruži sigurnost

Obavezno pročitajte

Fantastični rezultati u poslednjoj deceniji nisu samo preko hiljadu kilometara puteva i pruga, stotine fabrika, bolnica, vrtića, škola već i jasan signal građanima koliko ih poštujemo.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević kaže da je na aprilskim izborima cilj da Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu, da SNS ima većinu u Skupštini Srbije i u svim lokalnim samoupravama u kojima se izlazi na izbore. Za nas nijedni izbori nisu ni laki, niti mislimo da su dečja igra, poručuje u razgovoru za „Politiku” gradonačelnik Novog Sada, dodajući „da izbore ne dobijaju lepi i slatkorečivi”. Ističe da će građani glasati za one koji imaju konkretne rezultate i koji im garantuju još bolji život u budućnosti – a to je Srpska napredna stranka.

- Advertisement -

Šta je najjači adut Srpske napredne stranke na predstojećim parlamentarnim izborima?

„Dela govore!” U te dve reči staje i istina i naš adut, jer rezultati našeg dosadašnjeg rada daju kredibilitet predizbornim obećanjima. I upravo su ta dela i rezultati politike čiji je stožer SNS kandidovali predsednika naše stranke Aleksandra Vučića, koji je i nosilac naše parlamentarne liste, za još jedan mandat predsednika Srbije. Glas za SNS je glas ne samo zbog svih dela, a Srbija je poslednje decenije imala fantastične rezultate, već zbog garancije mira i stabilnosti i daljeg ekonomskog razvoja u globalno vrlo teškim okolnostima. I nije to samo preko hiljadu kilometara puteva i pruga, stotine novih fabrika, bolnica, vrtića, škola… To je i jasan signal građanima Srbije koliko ih poštujemo, koliko nam je važno da žive bolje, da imaju veće plate i penzije, da ima ko da ih dobro leči, da nismo mi važni sami sebi, već da smo tu zbog građana, da smo stranka naroda, da smo stranka kojoj je Srbija na prvom mestu.

Da li je Srbija dobro reagovala na ukrajinsku krizu?

Iskazali smo poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine – Srbija je glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. I svi su pozdravili takav stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Srbija je važan faktor u regionu i u ovoj krizi izazvanoj sukobom između Rusije i Ukrajine naša zemlja je spremna da pomogne svojim komšijama, ukoliko se za to ukaže potreba. To je predsednik Vučić nedvosmisleno poručio, da nećemo komšije ostaviti gladne. Jedino Aleksandar Vučić može da pruži sigurnost građanima koji su uplašeni i uznemireni za svoju budućnost, isto kao što je pomogao i na početku krize zbog virusa korona.

Na to su usledile kritike političkih protivnika?

Da li je sada opoziciji smešno to što imamo dovoljno rezervi brašna, ulja, graška, ali i energenata, po najnižim cenama u Evropi? I oni sipaju gorivo po tim cenama, a do juče su se sprdali kad je predsednik javno govorio o energetskoj sigurnosti i punjenju robnih rezervi. I gde je ta opozicija sada, kad je tema kriza u Ukrajini? Nevidljivi su. Kao da ih ne dotiče ono što brine celu planetu. Valjda kalkulišu šta da ponude biračima, da ušićare neki glas možda. Zato je predsednik Vučić tu. On se ne krije i ne kalkuliše. Govori narodu istinu, kao i svaku put. On živi za Srbiju i žrtvuje se za Srbiju. A Srbija je sada u boljoj poziciji nego većina evropskih zemalja. Imamo ruski gas, imamo dovoljne rezerve hrane, sedimo na svojoj stolici i branimo svoje interese. U ovom trenutku je najvažnije da naš narod jako ne oseti posledice događaja u svetu na koje mi ne možemo da utičemo. Tome služi odgovorna politika koju vodi Srpska napredna stranka. Kao što je predsednik poručio – svega će u Srbiji biti dovoljno i trudićemo se da cene uvek budu među najnižima u Evropi.

Da li ste zadovoljni političkom kulturom na srpskoj sceni?

Ne da nisam zadovoljan, nego sam užasnut onim što svakodnevno viđam po tajkunskim medijima. Nigde nema da su predsednik jedne države i članovi njegove porodice izloženi najbrutalnijoj kampanji mržnje i satanizacije. Ne prođe ni dan a da ne pokušavaju da serviraju neku izmišljenu aferu, šire i publikuju pretnje i govor mržnje, nazivaju predsednika najpogrdnijim imenima, da toga nisu pošteđena ni njegova deca. I o kakvoj političkoj kulturi govorite kada se predsednik države na naslovnicama prikazuje kao nacista ili kako je na nišanu snajpera?! O kakvoj političkoj kulturi govorimo kada na jednoj javnoj raspravi u Novom Sadu, o urbanističkom planu, neki politički vandali bacaju dimne bombe, vređaju i prete urbanistima, maltretiraju novinarke? Da li je politička kultura razvaljivanje prostorija SNS-a, uništavanje bilborda na kojima su naši kandidati za poslanike? Deo opozicije, koji predvode tajkuni i njihovi „odredi” za zastrašivanje iz civilnog sektora, vodi najagresivniju i najprljaviju kampanju koja je odavno prešla crvenu liniju ne dobrog ukusa i pristojnosti, već zakonski dozvoljenih okvira. I da ne zaboravimo i to da sve vreme prete ulicom i prolivanjem krvi ukoliko izgube na izborima.

Deo opozicije izlazi na izbore, a unapred tvrde da su pokradeni. Kako to komentarišete?

Kako drugačije nego kao pripremanje terena za izborni debakl. Ali to je već više puta viđeno. Sećam se da u izbornoj noći 2016. nismo ni stigli da nazdravimo za pobedu, a oni su već kukali kako su pokradeni i kako izbori nisu bili fer. Sad su već u kampanji krenuli s tim „performansom”. Samo da vas podsetim da nikada ovako strogi izborni uslovi nisu bili, postoje kontrolori, postoje rigorozna medijska pravila. Uostalom, evropski parlamentarci su pozdravili konkretna rešenja i mehanizme za sprovođenje izbora. A ti kojima je nedostižan i cenzus od tri odsto, pa su nezadovoljni svim i svačim jer se u skupštinu ne ulazi na foru, već glasovima građana, možda je vreme da razmisle o promeni profesije. Politika nije dečja igra.

Koliko će brzi voz približiti Beograd i Novi Sad?

Nije to samo voz, fantastičan, brz, nov, jedinstven u ovom delu Evrope. I nije to samo najmodernija brza pruga kakve nema nigde u regionu. Taj voz je paradigma našeg uspeha i odnosa i poštovanja prema građanima Srbije, da svakim danom žive bolje i kvalitetnije. I predsednik Vučić je lepo rekao da smo ovim projektom pokazali da naši snovi zaista jesu jedina granica koju imamo. Samo najhrabriji su mogli to i da sanjaju. Recite iskreno, da li ste pre nekoliko godina mogli da sanjate da će Srbijom prolaziti brzi voz, preko 200 kilometara na čas, da ćemo uopšte imati moderne pruge, jer železnica je bila u izumiranju, a mnoge pruge gotovo zaparložene? Znate li koliko naših ljudi nikada nije ušlo u voz, nikada nije videlo peron? Ne mogu da vam opišem kako se osećam kad vidim kako danas izgleda velika Železnička stanica u Novom Sadu, koja je potpuno renovirana posle 60 godina. Ovaj voz ne približava samo Beograd i Novi Sad već menja celu Srbiju i povezuje je s Evropskom unijom. Voziće i ka Nišu, i ka Subotici i Budimpešti. Naš „Soko” je simbol pobede i slobode i osokoliće nas da i dalje vredno radimo, da uspemo u tome da oživimo i sve druge snove i da nastavimo dalje da gradimo našu Srbiju.

Očekujete li da ćete posle izbora postati premijer Srbije ili da ćete biti ministar u novoj vladi?

Očekujem pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu i očekujem pobedu Srpske napredne stranke na svim izborima. Na to sam sada u potpunosti fokusiran, pored redovnih poslova u gradskoj kući. Znate, ja sam na polovini svog trećeg mandata kao gradonačelnik Novog Sada. Nikada niko nije biran tri puta uzastopno i nikada nijedna stranka nije tri puta nizala tako ubedljive pobede. Imamo ogromno poverenje Novosađana, uspeli smo da grad finansijski stabilizujemo i da krene nezaustavljivo da se razvija. Ja sam ponosan na sve urađeno do sada, ali bio bih lažno skroman kad bih rekao da nemam ideja, energije i želje da radim još više, uvek sam spreman za nove poslovne izazove. Mislim da još imam mnogo snage za nešto novo, da postavim novi cilj ili da sanjam novi san.

Kako napreduje projekat „Novi Sad na vodi”?

Ne postoji projekat s takvim imenom, a oni koji ga osporavaju plasirajući brojne laži koriste taj naziv u pejorativnom smislu. Nije to pandan projektu „Beograd na vodi”, za koji mislim da je fantastičan i jedinstven u ovom delu Evrope. Izlazak Novog Sada na reku konceptualno će ipak biti drugačije. To je višedecenijski san Novosađana da se konačno uredi deo priobalja, uz obezbeđivanje još jače brane od mogućih velikih voda. Ideja za takvim urbanističkim rešenjem datira s početka prošlog veka, a most na tom mestu je ucrtan u generalni urbanistički plan grada još 1963. godine. Šest decenija posle stekli su se uslovi i finansijske mogućnosti da taj strateški projekat bude realizovan, da Novi Sad izađe na reku i izgradimo četvrti novosadski most koji će biti nastavak Bulevara Evrope, a povezivaće grad s Fruškogorskim koridorom. Plan je da priobalje bude uređeno i bezbedno za građane, da bude nova zelena oaza, nova pluća grada, s moderno uređenim parkovskim površinama, veslačkom stazom, šetalištem uz reku, da stanovnici naselja Južni Telep više nemaju problema s podzemnim vodama, da na najbolji mogući način iskoristimo tu privilegiju koju imamo kao grad na velikoj reci, poput Beograda i drugih evropskih gradova.

Da li ćete na izbornoj skupštini SNS-a zameniti sadašnjeg predsednika Vučića na tom mestu?

Ja sam svoj stav nebrojeno puta do sada iznosio, i pred kolegama na predsedništvu stranke i vama novinarima. Ne postoji osoba koja bi mogla da nadomesti znanje, posvećenost, veštinu, srčanost i energiju kojom Aleksandar Vučić vodi Srpsku naprednu stranku. On je i kreator igre, i strateg, i kapiten i golgeter. I kad ste najjači, zašto bi menjali onog koji vas je doveo dotle. Videćemo kako će biti na skupštini stranke. Ja znam kako ću glasati.Antrfile

Oni koji su se bogatili sada bi da lustriraju

Kako komentarišete najave o lustraciji posle izbora, po kojoj bi se i SNS-u zabranio rad i onemogućio da jednog dana, kada ne bude imao većinu na izborima, ode u opoziciju?

Video sam da oni mesecima kuju plan za „dan posle”, samo još da vidimo da li će stići do njega, ili će ih u tome sprečiti minimalni cenzus od tri odsto. To što je njima najvažnije da lustriraju, posebno Jeremićevoj stranci, više zvuči kao pretnja osvetom, a ne legitiman vid političke borbe. Ti koji su se enormno bogatili dok su bili na vlasti, poput Đilasa i Jeremića, sada bi nekoga da lustriraju? Da nije tužno, bilo bi smešno. Ili bi da lustrira Marinika Tepić, žena koja je promenila pet stranaka, koja je naredila da iz Pančeva isele novinara koji joj se nije sviđao kako piše, koja je lagala da se na farmi kokošaka uzgaja marihuana… Pa oni bi da lustriraju jer jedino tako bi mogli da nas pobede na izborima. Strašno je to što svojom retorikom radikalizuju političku scenu, šireći govor mržnje i netrpeljivost prema političkim neistomišljenicima. I dok mi nastavljamo demokratizaciju društva, oni promovišu nasilje i pokušavaju da nas vrate na dno. Na sreću, neće uspeti u tome jer pita se narod, koji njih neće.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu