17.9 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

VOLODIMIR ZELENSKI: I Balkan je primer da globalna bezbednost ne funkcioniše

NAJČITANIJE

- Advertisement -

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontekstu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

„Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo Balkan, pa Tajvan, sada možda Kavkaz… Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba”, naveo je Zelenski, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

On je ponovo optužio Rusiju da je „potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva” i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija „izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom”.

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih naroda u Evropi i drugim delovima sveta.

- Advertisement -

„Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države”, poručio je Zelenski.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti