15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

VOLIDIMIR ZELENSKI: Vratićemo Krim, nećemo konsultovati druge zemlje pre toga

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti svoje aneksirano poluostrvo Krim od Rusije na bilo koji način koji smatra ispravnim, ističući da Kijev neće konsultovati druge zemlje pre nego što to učini.

„Krim je bio i jeste Ukrajina“, rekao je Zelenski tokom Krimske platforme, godišnjeg foruma koji organizuje Kijev kako bi osigurao da ruska nasilna aneksija poluostrva i njena represija nad građanima koji tamo žive ostaju u centru pažnje, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Advertisement -

Lideri desetina zemalja i međunarodnih organizacija učestvovali su u jednodnevnom događaju, uglavnom putem video linkova zbog ruske invazije koja je u toku.

Zelenski je na konferenciji rekao da je vladavina Moskve donela ekološku štetu, ekonomski pad, socijalnu represiju i militarizam Krimu i crnomorskom regionu.

On je optužio Rusiju da je lansirala najmanje 750 različitih krstarećih projektila sa Krima na teritorije pod kontrolom Kijeva, uništivši stotine civilnih objekata, uključujući škole, stambene zgrade i bolnice.

- Advertisement -

„I zato će ponovno uspostavljanje kontrole Ukrajine nad poluostrvom Krim biti istorijski antiratni korak u Evropi“, rekao je Zelenski.

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom od Ukrajine u martu 2014. Krim je od strateškog značaja za Moskvu jer je baza njene crnomorske flote. Analitičari kažu da će Kijevu biti teško da vrati kontrolu nad poluostrvom, navodi RSE.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti