Vojni sindikat: Izjava Vučića da je normalno da vojnici ginu i povređuju se pogrešna percepcija

Obavezno pročitajte

Aleksandar Vučić je izjavom da je normalno da vojnici ginu i povređuju se, kao i da rade poslove hortikuluture, javno pokazao da ima pogrešnu percepciju o tome šta je vojska.

Tako u otvorenom pismu ocenjuje Vojni sindikat Srbije.

- Advertisement -

Ali ne zameramo mi to vama gospodine predsedniče, već onima oko vas kojima toliko slepo verujete, a koji su najveći krivci za popuno uništenje onoga što se nekad zvalo Vojska Srbije. Da, dobro ste čuli, potpuno uništenje i obesmišljavanje svega što je nekad činilo vojsku u Srbiji i ono sa čime se ona poistovećivala„, navodi se u pismu.

Kako je istaknuto, oni koji za propuste u funkcionisanju vojske treba krivično da odgovaraju, ubedili su Vučića da je normalno da u mirnodopskim uslovima vojnici ginu i povređuju se na radnom mestu.

Kao pravnika, upućujemo vas da pogledate i član 410. Krivičnog zakonika, koji kao krivično delo propisuje da vojni starešina koji u okviru svoje nadležnosti propusti da preduzme propisane, naređene i druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice, čuvanje života i zdravlja ljidi koji su mu povereni, pa usled toga nastupi teška telesna povreda ili smrt, kazniće se zatvorom i do deset godina„, ukazuje Vojni sindikat.

Sindikat poručuje Vučiću da, pre nego sledeći put tako nešto izjavi, ima na umu da vojnicima ne smetaju kiša i teški uslovi rada koji su im u opisu formacijskih mesta, već nestručnost, neznanje, bahatost i bezobrazluk pretpostavljenih, „koji su ogrezli u kriminal i zloupotrebe isključivo zarad ličnih interesa i privilegija kojih po svaku cenu neće da se odreknu i koji su u potpunosti obesmislili i razorili sistem komandovanja i subordinacije i vojsku u celini“.  

SourceFonet

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković: Kosovska policija krije tela Srba i sakriva istinu da su mučki ubijeni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na konferenciji za medije da Kosovska policija nije dozvolila...

Još priča na sličnu temu