22.7 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

NAJVIŠI PREDSTAVNICI VLASTI U PRIŠTINI PISALI UNESKU: Tzv. Kosovo spremno za članstvo!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vlast u Prištini pisala je Unesku da se četiri spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije „u opasnosti“, da se promeni zemlja porekla gde su spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

U pismu, koje prenosi Ekonomija onlajn, na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih kosovskih institucija po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na tzv.Kosovu.

– U ime institucija (tzv.) Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije „u riziku“. Bezbednosne okolnosti na (tzv.) Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi.

- Advertisement -

Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izveštajima i dokumentima UNESKO-a i dalje spominju „Autonomna pokrajina Kosovo“ i „Privremene institucije samouprave u Prištini“. Treće, tražili smo početak procesa za promenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem (tzv.) Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema UNESKO-u – kaže se između ostalog u pismu upućenom UNESKO-u od strane Kurtija, Osmani i Konjufce.

Oni uveravaju zvaničnike UNESKO-a da će se „kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na (tzv.) Kosovu“.

– U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je (tzv.) Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u UNESKO-u, pravo koje nam je uskraćeno pre nekoliko godina. Verujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za (tzv.) Kosovo. Spremni smo postati deo velike UNESKO-ove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu doneti dodatnu vrednost čovečanstvu i postati deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja – navodi se u zajedničkom pismu najviših zvaničnika lažne države UNESKO-u.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti