VIKTOR ORBAN: Srbija ključna zemlja za bezbednost Evrope pred ilegalnim migracijama

Obavezno pročitajte

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da je Srbija ključna zemlja za bezbednost Evrope pred ilegalnim migracijama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, Orban je rekao da Srbija, ako brani svoju granicu, brani i celu EU.

- Advertisement -

„Ako Srbija brani svoje granice, ne brani samo svoju teritoriju, nego i Mađarsku i Austriju i celu EU i zato smo zahvalni Srbiji. Bilo bi nam mnogo lakše da se branimo od migracije ako bi Srbija bila unutar EU”, kazao je Orban.

Orban je naveo da Mađarska „i dalje nastoji da se što pre omogući članstvo Srbije u EU”, a da joj je jedini cilj, dok se to ne desi, da granica odbrane od migracija bude spuštena što južnije.

„Migracija će biti dugoročan problem, zato nam je potrebna dugoročna saradnja. Danas smo napravili dobar korak u tom smeru”, rekao je Orban, koji je prethodno s Vučićem i Nehamerom potpisao memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borne protiv ilegalnih migracija, prenosi Beta.

On je kazao da saradnja Srbije i Mađarske „ima posebnu snagu”, da dve zemlje „dele istu sudbinu” i izrazio zahvalnost Vučiću, koga je opisao kao „istorijski najboljeg srpskog partnera Mađarske”.

Orban je rekao da su mađarske vlasti uspele da osujete 250.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i dodao da migranata ima „sve više” i da su „sve agresivniji”.

„Ovaj susret je važan za ceo Balkan. Dugo vodim rat protiv ilegalne migracije, verujem u jedan jedini metod, a to je da migraciju treba sprečiti, a ne njome upravljati. Ako su oni uvereni da mogu da pređu granicu, onda će to i pokušati. Treba da im stavimo do znanja da našu granicu ne mogu da pređu”, naveo je Orban.

Dodao je da je Mađarska „pod pritiskom” sa dve stane, pošto iz Ukrajine u tu zemlju ulaze izbeglice koje beže od rata, a iz Srbije migranti, i kritikovao EU da ne pomaže Budimpešti.

„Od 2015. smo potrošili 1,6 milijardi evra na zaštitu granice. Od EU smo dobili 1,2 odsto tog iznosa”, naveo je Orban.

 

Dok Mađarska ima gasa, imaće i Srbija

Mađarski premijer Viktor Orban danas je u Beogradu izrazio zahvalnost Srbiji na odličnoj saradnji u isporuci gasa, navodeći i da ona uvek može da računa na gas iz Mađarske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, Orban je rekao da je Budimpešta „zahvalna Srbiji jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa koja može da se uveze u Mađarsku stiže iz Srbije”.

„Srbija po tom pitanju postupa perfektno, korektni smo jedni prema drugima, i znamo da možemo da računamo na drugu stranu ako se preokrene situacija. Srbija može da računa da će imati gas sve dok ga Mađarska ima, i dok Srbija ima gasa, imaće i Mađarska”, kazao je Orban.

Orban je naveo da je Srbiju „juče trebalo primiti” u EU, ocenivši da bi danas bili „u mnogo lakšoj situaciji” da se to dogodilo.

„Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje. Izbori u EU su 2024. godine, kada će Mađarska, u drugoj polovini godine, predsedavati Unijom. Daćemo sve od sebe da se proces proširenja što pre završi”, rekao je Orban.

Kancelar Nehamer je kazao da je Srbija kao privredna lokacija „važna i isplativa” za Austriju, i dodao da Beč pruža „jasnu podršku” Srbiji na evropskom putu, kao i drugim državama regiona.

„Srbija ima važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važan je partner, kao i duge zemlje regione, koje treba da približimo i da ih uvedemo u Uniju”, naveo je Nehamer, prenosi Beta.

Povodom problema ilegalnih migracija, što je bila tema današnjeg trilateralnog sastanka Vučića, Orbana i Nehamera, austrijski lider je rekao da je potreban obiman paket mera u borbi, koji treba da uključi i trajnu finansijsku podršku zemljama iz kojih migranti dolaze.

Orban je naveo da migrante treba razlikovati od izbeglica i gastarbajtera, navodeći da oni „žele da pređu granicu ilegalno”.

„Ne možemo da ih dočekujemo sa plišanim medama i sa cvećem. Ceo svet treba da zna da smo ozbiljne zemlje koje imaju svoje zakone i koje će sve učiniti da ih ispoštuju”, kazao je Orban.

Vučić, Orban i Nehamer su danas u Beogradu potpisali memorandum o razumevanju Srbije, Mađarske i Austrije za jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borne protiv ilegalnih migracija.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu