VIKTOR ORBAN: Dali smo mnogo novca Ukrajini, treba finansirati mir

Obavezno pročitajte

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bi bila greška da Evropska komisija insistira da se prijem Ukrajine u Evropsku uniju stavi na dnevni red, dodajući da bi evropski blok prvo trebalo da potpiše strateško partnerstvo sa Kijevom na period između pet i deset godina.

Orban je rekao za državni mađarski radio da ove pripreme ne treba da znače da se „nešto tek stavi na papir što će svi pročitati“, već da EU treba da razgovara sa svim članicama, kako bi se uskladili svačiji interesi.

- Advertisement -

„Jednom kada vidimo da možemo da sarađujemo, onda možemo da stavimo na dnevni red pitanje članstva. To može da bude moguće za mnogo godina od danas“, istakao je Orban, preneo je MTI.

Mađarski premijer je rekao da pravni i politički sistemi zemlje u ratu funkcionišu drugačije i da stoga nije moguće da se kaže da li Ukrajina ispunjava uslov EU, a to je vladavina prava.

On je, takođe, rekao da se ne može odrediti koliko je velika teritorija Ukrajine, rekavši da je deo pod ruskom kontrolom, dodajući da ne može da se kaže ni koliko stanovnika ima ta zemlja jer mnogi konstantno odlaze u inostranstvo.

Kada je reč o pomoći Ukrajini, Orban smatra da bi podrška Kijevu trebalo da se pruži van budžeta Evropske unije, na transparentan način.

On je napomenuo da bi trebalo napraviti poseban fond sa međuvladinim sporazumom za podršku Ukrajini, u koji bi svaka zemlja uplaćivala sredstva.

„Dali smo mnogo novca Ukrajini, više od 100 milijardi evra, delimično kroz oružje, a delimično u novcu. Da se taj novac trošio na evropski razvoj, evropska ekonomija bi bila u mnogo boljem stanju“, naglasio je Orban.

On je dodao da, umesto rata, treba postići primirje.

„Umesto rata, treba finansirati prekid vatre, a onda i mir“, rekao je Orban.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu