3.7 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

Velika Britanija zabranila „Huavejevu“ 5G mrežu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bežičnim operaterima u Velikoj Britaniji neće biti dozvoljeno da instaliraju „Huavej“ 5G mrežu posle septembra 2021. godine, saopštila je danas britanska vlada, čime je pokazala oštar stav prema kineskoj tehnološkoj kompaniji.

Vlada premijera Borisa Džonsona je u julu zabranila kompaniji „Huavej“ bilo kakvo učešće u izgranji sledeće generacije mobilnih mreža zbog zabrinutosti za bezbednost, a SAD su uvele sankcije kineskoj kompaniji pre tri meseca.

Velika Britanija i još neke evropske zemlje su jedna za drugom počele da odbacuju „Huavej“, nakon što su SAD lobirale kod saveznika da se toj kompaniji ne dozvoli da postave svoju opremu, a sve zbog straha da bi „kineski komunistički lideri mogli da koriste opremu za špijunažu“, preneo je AP.

- Advertisement -

Operaterima je zabranjeno da kupuju „Huavej“ 5G mrežu do kraja godine, a imaju rok da do 2027. godine potpuno uklone ovu tehnološku marku iz svojih operativnih sistema.

U kompaniji „Huavej“ su odbili da komentarišu ovaj potez, iako su prethodno negirali optužbe iz SAD i rekli da je britanska odluka čisto politička, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti