Većina Nemaca protiv Ukrajine u Evropskoj uniji

Obavezno pročitajte

Većina Nemaca se protivi članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, prema nedavnim podacima anketa, koji takođe ukazuju na sve veći skepticizam prema zapadnim sankcijama Moskvi i teretu posleratne „obnove“ u Ukrajini.

Novo istraživanje koje je sprovela nemačka fondacija Bertelsman, objavljeno u sredu, pokazalo je da 52 odsto Nemaca veruje da EU ne bi trebalo da prihvati Kijev u članstvo u narednim godinama, piše Raša Tudej

- Advertisement -

Rezultat je bio u suprotnosti sa jačom podrškom članstvu Ukrajine u celom bloku, gde je većina favorizovala taj potez u šest drugih država članica (Belgija, Francuska, Italija, Holandija, Poljska i Španija), prema anketi. Nemačka vlada je takođe podržala pregovore o članstvu, a zvaničnici su se prošle godine sastali u Briselu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Na pitanje da li Berlin treba da nastavi isporuku oružja ukrajinskim snagama, 53 odsto se složilo, uz najjaču podršku Zelenih i centrističkih frakcija kao što su Hrišćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca.

Nova anketa pokazuje rastuću nevoljnost među Nemcima u pogledu „obnove“ Ukrajine nakon sukoba sa Rusijom, pri čemu 69 odsto svih ispitanika smatra da je taj trošak „ekonomski teret“ , a ne „prilika“. Što se tiče zapadnih sankcija Moskvi, 59 odsto je reklo da veruje da su mere „neefikasne“. Samo 22% se složilo da su kazne imale željeni efekat, dok je 19% odgovorilo „ne znam“.

Podrška prihvatanju ukrajinskih izbeglica i dalje je jaka, 64 odsto anketiranih reklo je da njihova zemlja treba da primi ljude koji beže od sukoba.

Bertelsman fondacija sprovodi ankete u državama EU svaka tri meseca, obezbeđujući podatke za istraživački alat „euopinions“. Zamišljeno da predstavlja javno mnjenje u celom bloku, poslednja anketa imala je uzorak od 13.299 ljudi iz sedam država članica – od kojih 1.834 u Nemačkoj. 

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu