Uzrok mnogih sukoba je želja SAD da svima nametnu svoje mišljenje

Obavezno pročitajte

Uzrok mnogih negativnih procesa u svetu je želja Sjedinjenih Američkih Država i niza drugih zemalja da nametnu svetu svoje mišljenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Obraćajući se u Savetu federacije Rusije, šef ruske diplomatije je ocenio da se od prethodnog sastanka, koji je održan pre dve godine, situacija u svetu nije poboljšala.

- Advertisement -

„Mnogo toga lošeg što se dešava ukorenjeno je u neprestanoj želji Vašingtona i manje grupe zemalja koje ga slede da nametnu čitavom svetu svoju viziju svega i svačega“, rekao je Lavrov.

On je primetio da je posledica te želje pojava „lukavog koncepta, sličnog ozloglašenom poretku zasnovanom na pravilima, podele svih država na demokratije i autokratije“.

„Smisao takvih konstrukcija je očigledan, jednostavan i ne krije se: da sebi, odnosno Zapadu, obezbede privilegovan položaj i da nastave da rešavaju probleme svog razvoja na račun drugih, u ovom slučaju – na račun svetske većine. Zapadnjaci i dalje nisu spremni za poštenu, ravnopravnu saradnju sa drugim zemljama“, objasnio je šef ruske diplomatije.

Sankcioni blickrig protiv Rusije – propao

Takođe je kazao da neprijateljima Rusije nije lako da shvate da su očekivanja od sankcionog blickriga protiv ruske ekonomije u potpunosti propala.

„Zato oni, koji su pokrenuli hibridni rat protiv nas, ne priznaju svoje greške i pokušavaju da koriste nove nezakonite instrumente kako bi, kako kažu, iscrpeli Rusiju, zanoseći se snom da eliminišu našu zemlju kao nezavisni geopolitički entitet“, istakao je Lavrov.

Po njegovim rečima, broj kontakata ruskog predsednika Vladimira Putina sa stranim kolegama pokazuje da je propao pokušaj Zapada da izoluje Rusiju.

„Politika usmerena na izolaciju Rusije je pretrpela fijasko. Pogledajte samo brojne kontakte predsednika Putina sa stranim kolegama“, napomenuo je šef ruske diplomatije.

Amerika ima novu mantru

Sa neuspehom ukrajinske kontraofanzive, SAD su uvele novu mantru – sprečiti predsednika Rusije Vladimira Putina da pobedi u Ukrajini kako ne bi osvojio NATO, izjavio je Lavrov.

„Posle propasti takozvane kontraofanzive, u Vašingtonu su prestali da govore o strateškom porazu Rusije na bojnom polju i uključili su novu mantru, što je viđeno tokom nove posete Zelenskog – ne dozvoliti da Putin pobedi u Ukrajini, inače će osvojiti ceo NATO i tada se neće ni Amerika spasiti“, rekao je šef ruske diplomatije.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu