Usvojeno: Kleveta postaje krivično delo u Republici Srpskoj

Obavezno pročitajte

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman klubova poslanika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, veri, nacionalnosti ili zbog etničkog porekla, boje kože ili pola.

- Advertisement -

Usvojen je zaključak Kluba poslanika DEMOS-a u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Usvojenim izmenama i dopunama uvode se krivična dela protiv časti i ugleda, i to krivična dela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je tokom zasedanja da je

Predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično delo uvrede, da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, dok je u znatnoj meri smanjena kazna kod krivičnog dela protiv časti i ugleda., prenela je RTRS.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu