Uskršnja trpeza poskupela – koliko građane koštaju pripreme za praznik?

Obavezno pročitajte

Do ponedeljka u Srbiji – praznik. Pripremaju se i posna i mrsna jela… Na beogradskim pijacama proveravali smo koliko građane koštaju pripreme za praznik.

Kiša na Veliki petak nije uticala na prodavce da spuste cene. Pred Uskrs tezge pune, kupci na sve strane, ali cegeri – poluprazni. Kilogram jabuka ide i do 80 dinara, tikvice koštaju 120. Kokošije jaje neofarbano po komadu je 30, a od guske 200 dinara.

- Advertisement -

Jedna prodavačoca sa kojom je N1 pričao kaže da su jaja 80 dinara po komadu.

„Ko je naumio da kupi, taj kupi, veruj mi – ne pita za cenu“, kaže ona. Na pitanje N1 koliko su prošle godine koštala ofarbana jaja, kaže – 60 dinara.

Kod druge prodavačice, neofarbana jaja koštaju 30 ili 40 dinara, „isto kao i uvek“.

„Neko zadovoljan (cenama), neko nije zadovoljan, k’o i mi prodavci, neko zadovoljan, neko nije i sve je to isto“, govori ona.

Ove godine isto nije u novčanicima kupaca. Nekad je za „crvenu“ moglo da se kupi više nego sada, jer je sve poskupelo.

„Poskupljenje je neverovatno, na osnovu kolika su primanja i ko kako normalno“, govori jedna žena na pijaci, a na pitanje N1 šta je najviše poskupelo, kaže – povreće, voće, meso.

„Nije loše, minimalno, minimalno povećanje, dobro je, sve je dobro“, kaže, pak, druga sugrađanka.

„Meso, povrće, voće, sir, sve je pokupelo i ne samo malo, nego je duplo“, kaže treća.

Na pitanje N1 da li je ove godine trpeza za praznike skromnija, četvrta odgovara – svakako da je skromnija.

Kod prodavaca voća i mesa ponuda nije skromna. Kažu da, iako se kriza oseća, praznična prodaja ide dobro. Najviše se kupuju banane i jabuke. Mesari kažu da se kod njih ne menjaju stara pravila – svinjetina i jagnjetina – najtraženiji.

„Nije praseta puno, za 100 dinara, a jagnjetina je ostala stara cena“, kaže za N1 jedan mesar. Kaže da kupci „kad je kvalitet, ne pitaju za cenu“.

„Iskreno da Vam kažem poskupelo je sve, ali ne od juče, to je već mescima, poskupljenja su velika i to je to, kao i svuda“, kaže prodavac voća.

Kilogram banana ovde košta 180 dinara. Kupci su, kaže, jedno vreme negodovali, ali „narod mora da jede, kupuje ko koliko može“.

Glavni uzrok visokih cena je loš rezultat ekonomskih poteza Vlade, objašnjava ekonomski novinar Mijat lakićević.

„Sećate se kako su ovde deljene pare i šakom i kapom, Siniša Mali se hvalio da je podeljeno 9 milijardi evra, za to vreme brito domaći proizvod je skočio upola manje, dakle, čim imate mnogo para u opticaju cene i mi sada zapravo plaćamo cenu kroz visoku inflaciju te neodgovorne i pogrešne ekonomske politike Vlade u poslednje dve – tri godine“, kaže Lakićević.

Stagnacija rasta cena nije na vidiku. Lakićević dodaje da se dodatna poskupljenja mogu očekivati sve do leta. Posle Uskrsa, praznuju se 1. i 2. maj, kada se tradicionalno sprema roštilj. Hoće li i ta priprema zbog poskupljenja biti skromnija?

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu