UN: više od 200 ljudi bivšeg avganistanskog režima ubijeno od povratka talibana

Obavezno pročitajte

ISLAMABAD – Više od 200 vansudskih ubistava bivših zvaničnika avganistanske vlade i pripadnika bezbednosnih snaga dogodilo se otkako su talibani preuzeli zemlju pre dve godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN. Misija pomoći Ujedinjenih nacija u Avganistanu (UNAMA) napominje da su najviše na meti talibana bile bivše vojne, policijske i obaveštajne snage, preneo je AP.

UNAMA je dokumentovala najmanje 800 kršenja ljudskih prava protiv pomenutih bivših zvaničnika od 15. avgusta 2021, kada su talibani preuzeli vlast, do kraja juna 2023.

- Advertisement -

Nakon što su se američke i NATO trupe povukle iz zemlje posle dve decenije rata, avganistanske snage, koje su obučavale i podržavale SAD, urušile su se pred napadom talibana, a bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje. „Talibanske bezbednosne snage su zatvarale pojedince, često nakratko, pre nego što su ubijeni, a dok su neki oterani u zatočeničke objekte i ubijeni dok su bili u pritvoru, drugi su odvedeni na nepoznate lokacije i lišeni života, a njihova tela su bačena ili predata članovima porodica”, navodi se u izveštaju, prenosi Tanjug.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Folker Tirk rekao je u saopštenju za javnost objavljenom uz izveštaj da on „predstavlja otrežnjujuću sliku postupanja prema pojedincima povezanim sa bivšom vladom i bezbednosnim snagama”.

On je pozvao talibanske vladare u Avganistanu – „de fakto vlasti” u zemlji – da ispune svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, tako što će sprečavati dalja kršenja i pozivati počinioce na odgovornost”.

Avganistansko ministarstvo spoljnih poslova predvođeno talibanima odbacilo je izveštaj, rekavši da nije upoznato ni sa kakvim slučajevima kršenja ljudskih prava, koje su počinili talibanski zvaničnici ili njihovi zaposleni.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu