17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

UN MENJA PRIČU: Gutereš za ukidanje prepreka za izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusko đubrivo i poljoprivredni proizvodi moraju neometano da pristupe svetskim tržištima jer može da preti rizik od svetske prehrambene krize već sledeće godine, izjavio je danas u Istanbulu generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres).

„Važno je da vlade i privatni sektor sarađuju kako bi ih plasirali na tržište“, rekao je Gutereš tokom posete Zajedničkom koordinacionom centru, koji nadgleda primenu sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica koji su u julu potpisali Kijev i Moskva pod okriljem UN i Turske.Sporazum takođe garantuje da Rusija može da izvozi svoje poljoprivredne proizvode i đubriva uprkos zapadnim sankcijama.

- Advertisement -

„Ono što vidimo ovde u Istanbulu samo je najvidljiviji deo rešenja. Drugi deo sveobuhvatnog sporazuma je nesmetan pristup svetskim tržištima ruskim prehrambenim proizvodima i đubrivu, koji ne podležu sankcijama“, rekao je Gutereš, ističući da uprkos tome, izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda i dalje ima „prepreke“.Prema njegovim rečima, bez đubriva 2022. godine, možda neće biti dovoljno hrane 2023.„Uzimanje više hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije ključno je za smirivanje tržišta… i snižavanje cena za potrošače“, rekao je generalni sekretar UN.Gutereš je ove nedelje posetio Ukrajinu, gde se u četvrtak u Lavovu sastao sa ukrajinskim i turskim predsednicima Volodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom, pre nego što je u petak otišao u Odesu.

Izvoz žitarica iz Ukrajine, jednog od vodećih svetskih proizvođača i izvoznika, blokiran je nekoliko meseci zbog ruske invazije, što je izazvalo strah od globalne prehrambene krize.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti